Nieuws

Stripboek over muurschildering: "Kinderen laten zien dat Almelo geschiedenis heeft"

Twee tekeningen uit het stripboek De Optocht met de twee belangrijkste figuren uit het boek: Lambert (links) en Tom.
Twee tekeningen uit het stripboek De Optocht met de twee belangrijkste figuren uit het boek: Lambert (links) en Tom. © Hofkeshuis.nl / Theo Bennes
"Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen." Deze quote van cabaretier Herman Finkers kleeft aan Almelo. Dat de stad een rijke historie heeft is veel minder bekend. Zo hangt er in het monumentale Hofkeshuis een puntgave wandschildering uit de 18e eeuw. Het verhaal daarvan is nu opgetekend in een stripverhaal.
De strip gaat over de 14-jarige Tom die in 2020 met een tijdmachine terug in de tijd reist en in het Almelo van 1783 aankomt. Daar ontmoet hij de zoon van Egbert Hofkes, Lambert, die net zo oud is als hijzelf. Onder de indruk van de wandschildering en het verhaal, volgen er spannende avonturen. Gebeurtenissen, die hun uitwerking op de geschiedenis van Almelo hebben.
Het gebeurt de laatste jaren vaker dat musea en erfgoedorganisaties hun verhalen in een strip vertellen. De Almelose tekenaar Theo Bennes hoopt dat kinderen geïnspireerd raken door het boek. "In het Hofkeshuis hangt sinds de 18 eeuw een muurschildering en die is onaangetast en dat willen we onder de aandacht brengen. Het klinkt wellicht ouderwets, maar we willen kinderen laten zien dat Almelo wel degelijk een stuk geschiedenis heeft."
Het stripboek De Optocht is gisteren in de raadszaal aangeboden aan cultuurwethouder Margreet Overmeen-Bakhuis. Daarbij waren ook leerlingen van groep 7 uit het basisonderwijs aanwezig die allemaal een exemplaar meekregen. De komende tijd krijgen alle leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het Almelose basisonderwijs het stripboek. Het stripboek is een productie van de stichting het Hofkeshuis in samenwerking met de Rembrandtschildertjes en is getekend door Almelose striptekenaar Theo Bennes en geschreven door Arend Jan Woittiez.
Een waarheidsgetrouw stripverhaal maken doe je niet zomaar. Bij het schrijven en het tekenen waren er veel zaken waarover gediscussieerd moest worden. Want had de Grotestraat in Almelo in 1783 wel plaveisel of lag er zand? En hoe ver kun je gaan met de zogenaamde 'dichterlijke vrijheid': te veel een loopje nemen met de fantasie zou het verhaal over de wandschildering ongeloofwaardig maken. Lokale omroep AAVISIE maakte de volgende reportage. Klik hier voor het artikel op AAVISIE.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.