Nieuws

Gedenkteken onthuld in Den Ham voor slachtoffers busramp die bijna 70 jaar geleden Hervormd Jeugdkoor trof

De onthulling van het gedenkteken in Den Hamg
De onthulling van het gedenkteken in Den Hamg © Frieda Waanders
In Den Ham is vanmiddag onder grote belangstelling een gedenkteken onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de busramp in Osnabrück. Tijdens die ramp overleden twee kinderen, leden van het Hervormd Jeugdkoor. Twee maanden later eiste de ramp een derde slachtoffer en zelfs tien jaar later overleed nog een vierde slachtoffer. "Het was heel indrukwekkend", zegt een woordvoerder van de gemeente Twenterand over de plechtigheid.
De herdenkingsbijeenkomst begon met een dienst in de hervormde kerk. Na die dienst wandelden de aanwezigen samen naar de plek waar het gedenkteken werd onthuld., in het plantsoen aan de Brinkstraat in Den Ham. Tussen de kerk en het Hervormd Centrum De Rank.
"De mensen die aanwezig waren, zagen het als een hele waardevolle dag", zegt de woordvoerder van de gemeente. "Overlevenden en nabestaanden vinden het mooi dat er nu een plek is waar ze stil kunnen staan bij wat er gebeurd is."
Bij de ramp kwamen meerdere kinderen om het leven.
Bij de ramp kwamen meerdere kinderen om het leven. © NewsUnited
De ramp is vandaag precies 68 jaar geleden gebeurd. RTV Oost sprak met de nu 81-jarige Riek, die het tragische ongeluk overleefde. "Een goede zaak. Niet alleen omdat de mensen die erover kunnen vertellen er straks niet meer zijn. Maar ook omdat het een mooi eerbetoon is aan de slachtoffers", zei zij over de onthulling van het gedenkteken.
Het gedenkteken is opgebouwd uit twee soorten marmer die samen één geheel vormen. De donkere basis draagt de tekst van de tragedie, in het witte marmer is het verhaal uitgebeeld.
Door middel van een reliëf, dat bestaat uit een zingend profiel, een muzieknoot, samen opgaand in een vlam. Een reliëf dat binnenin de steen gehakt is, niet er op ligt. Een leegte achterlatend, symbolisch voor wat verloren is gegaan. In het hart van de steen gehakt. In het hart gegrift, aldus de gemeente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.