D66 Enschede wil dat gemeentebestuur ethisch hacken toestaat

D66 Enschede wil dat het gemeentebestuur ethisch hacken toe gaat staan. "Of het nu gaat om een onbevoegde die je dossier zomaar kan inzien of iemand die je vergunningaanvraag ongevraagd wijzigt: iedereen wil zwaktes in informatiebeveiliging zoveel mogelijk voorkomen", schrijft de partij. En daarom moet de gemeente volgens D66 ethisch hacken toe gaan staan.

De partij zegt dat het belangrijk is dat Enschede privacygevoelige informatie zo goed mogelijk beveiligt tegen misbruik. "Een manier om informatiebeveiliging te verbeteren is om ethisch hacken toe te staan, of zelfs te stimuleren. Bepaalde mensen die verstand hebben van informatietechnologie vinden het leuk om beveiligingslekken in systemen te ontdekken."

D66 wil van het gemeentebestuur weten wat Enschede tegen beveiligingsproblemen doet. "Kunnen derden vrijwillig bijdragen aan het ontdekken van zwakke plekken in de informatiebeveiliging en het verhelpen hiervan?" vraagt de partij.

Klokkenluidersregeling

Bovendien vraagt de partij of het gemeentebestuur wil onderzoeken of ze een digitale klokkenluidersregeling mogelijk kan maken. Zo'n regeling is er al in Apeldoorn.

De partij denkt er zelfs over om een 'digitale inbraaktrofee' in het leven te roepen. 

Meer over dit onderwerp:
enschede d66 hacken Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren