Vissen in Kampen verhuizen voor aanleg rietmoeras aan het Drontermeer

De werkzaamheden voor de aanleg van de bypass bij Kampen gaan onverminderd door, en dat heeft ook opmerkelijke kanten. Vanwege de zogenoemde 'natuurcompensatiewet' wordt op de plek waar nu nog weilanden liggen een 40 hectare groot rietmoeras aangelegd.

Omdat de sloten in het gebied nog vol zitten met beschermde vissoorten moeten die eerst leeggevist worden. Modderkruipertjes, voorntjes, baars en snoek. Ze moeten er allemaal uit. Met een schepnet of hengel zou dat teveel tijd in beslag nemen, daarom is voor een wat zwaarder materieel gekozen; een graafmachine!

Smerig werkje voor vrijwilligers visvereniging Kampen

Met de machine wordt de inhoud van de sloten, inclusief de modder van de bodem, weg geschept en op een weiland gegooid. Daar doorzoeken leden van de lokale visvereniging Ons Vermaak de smurrie op de aanwezigheid van vissen en kikkers. Die worden in emmers verzameld en verderop in een al gerealiseerd deel van het nieuwe rietmoeras weer uitgezet. Naar verwachting neemt de klus drie dagen in beslag. De animo om te helpen is zo groot, dat de visvereniging geen extra vrijwilligers meer nodig heeft.

Meer over dit onderwerp:
bypass Kampen IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren