Betaald voetbal

'Operatie Nations League' in Enschede: “FC Twente houdt hier zeker wat aan over”

De Grolsch Veste is de komende dagen het decor van de UEFA Nations League
De Grolsch Veste is de komende dagen het decor van de UEFA Nations League © ANP
Als zelfs materiaalman Jacob Malki - de langstzittende werknemer - niet zomaar zijn spullen uit het stadion kan halen, dan weet je dat het menens is. Bij FC Twente is het voorlopig even de UEFA die de touwtjes in handen heeft. Alles wordt uit de kast getrokken, niets aan toeval overgelaten. Operatie Nations League in Enschede.
Keurig nemen we voor de hoofdingang plaats achter het hek, waar aan de andere kant even later Paul van der Kraan verschijnt. Het zegt alles over de huidige situatie rondom het FC Twente Stadium. Er komt dezer dagen nog geen muisje door. De Twentse club ligt voor even volledig in de machtige, maar welwillende houdgreep van de UEFA. “Gelukkig mag ik nog wel naar binnen”, lacht de algemeen directeur van FC Twente.
“Er wordt heel erg streng gecontroleerd.” De grote baas heeft deze week zelfs al zijn afspraken buiten de deur. “Ach ja, even een weekje aanpassen. Daarna is het weer voorbij. Voor ons is het geen enkel punt.”

Nations League-proof

Een klus van jewelste is het. Zo moeten alle sponsornamen en spandoeken wijken. Zelfs de mini-labeltjes van de computerschermen worden afgeplakt. Verwonderlijk is het dan ook niet dat de majestueuze neonletters van de biersponsor de komende dagen niet prijken aan de voorgevel van de heilige voetbaltempel. De Grolsch Veste gaat voor even door het leven als het FC Twente Stadion. Het rood moet wijken voor UEFA-blauw, volledig Nations League-proof.
Het stadion krijgt een flinke metamorfose:
Grolsch Veste ondergaat metamorfose: Twents rood ingeruild voor UEFA-blauw

Overdreven?

Natuurlijk, ook de stewards - en het zijn er veel - vinden er iets van. Want is het niet wat overdreven? “Ja, misschien wel. Maar er gaat hier wel wat gebeuren, hè…” Eigenlijk past het ook niet bij de nuchtere Tukker. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg, is niet voor niets een bekende lijfspreuk. Dat de UEFA met haar eigen vrachtwagens pas na heel veel belletjes door de strikte beveiliging komt vanwege een verkeerd pasje, is dan wel weer kolderiek. Het zorgt voor een ondeugende glimlach bij de stewards.

300 miljoen kijkers

Het schetst de grootsheid van het evenement dat de komende dagen wordt gehouden. De Nations League is neergedaald in onze provincie. Wereldwijd worden er 300 miljoen kijkers verwacht, daarmee is het ‘t grootste tv-evenement ooit in de regio. FC Twente heeft voor twee weken de sleutels in moeten leveren bij de UEFA, al mocht er tussendoor nog wel even succesvol gevoetbald worden voor de play-offs om Europees voetbal.
“Het is echt enorm, als je ziet wat hier allemaal gaande is. Ongelooflijk”, stelt Van der Kraan. De voorbereidingen zijn dan ook zeer grondig. De UEFA kwam al meermaals langs met een flinke delegatie. Ieder detail werd tot in de puntjes gecheckt. Alles om de clash tussen Spanje en Italië goed in ontelbaar veel huiskamers te brengen.
En er staat wel degelijk wat op het spel. De inzet is een ticket voor de finale van de Nations League, zondag in De Kuip. Met de winnaar van Nederland - Kroatië als tegenstander. Enschede vormt op diezelfde dag het decor van de troostfinale.
De Spaanse middenvelder Rodri schoot Manchester City zaterdag nog naar de Champions League-winst, donderdag staat hij op het veld in Enschede
De Spaanse middenvelder Rodri schoot Manchester City zaterdag nog naar de Champions League-winst, donderdag staat hij op het veld in Enschede © ANP

Upgrade stadion

Waar de banieren, levensgrote doeken en posters maandagochtend weer worden weggehaald, is de intrede van de Nations League ook daarna nog voelbaar. Louter in positieve zin. “Het stadion heeft een flinke upgrade gekregen. We voldoen nu aan alle eisen die er zijn om bijvoorbeeld een Conference League-finale te organiseren”, zegt Van der Kraan.
We voldoen nu aan alle eisen die er zijn om bijvoorbeeld een Conference League-finale te organiseren
Paul van der Kraan, algemeen directeur FC Twente
Een groot deel van de parkeerplaats van het stadion wordt in beslag genomen door tientallen containers: de televisie compound. “En deze moest ook nog eens geaard worden. In Nederland is dat niet verplicht. Maar nu hebben het wel. Vanwege al die tv-wagens hebben we ook een kast nodig met een flinke hoeveelheid stroom: 10.000 volt. Is eveneens aangelegd. Eén van de voordelen daarvan is dat we bijvoorbeeld met een open dag geen aggregaten meer nodig hebben.”

Opbrengsten

Kortom, FC Twente heeft profijt van het uitlenen van de sleutelbos. “Wij kweken hier veel goodwill mee”, meent Van der Kraan, die laat weten dat ook de financiële afdeling van FC Twente zijn hart op kan halen. “De UEFA betaalt twee weken huur voor ons stadion. En de opbrengsten van de catering zijn ook voor ons. De club houdt hier zeker wat aan over.”

Vakantie

En als Van der Kraan dan over enkele dagen zijn sleutel heeft teruggekregen, is het tijd om zijn kantoor voor een aantal dagen op slot te draaien. Met een bult goodwill en een financieel extraatje gaat de algemeen directeur met een gerust hart op vakantie. “We gaan er even tussenuit”, besluit hij.
Algemeen directeur Paul van der Kraan (l) met technisch directeur Jan Streuer (r)
Algemeen directeur Paul van der Kraan (l) met technisch directeur Jan Streuer (r) © ANP

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.