nieuws

Toch bijdrage rijk voor onderzoek archeologische vondsten Oosterdalfsen

Archeologische vondsten te zien in gemeentehuis Dalfsen
Archeologische vondsten te zien in gemeentehuis Dalfsen
De gemeente Dalfsen krijgt toch een bijdrage van het rijk in het vervolgonderzoek naar de archeologische vondsten in Oosterdalfsen. Geen geld, maar wel kennisoverdracht en deskundige bijstand van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
Burgemeester en wethouders van Dalfsen betreuren het dat er geen financiële bijdrage wordt verstrekt. De vondsten uit de periode van de Trechterbekercultuur zijn namelijk van nationale en internationale betekenis. Maar het college is wel blij dat het rijk een inhoudelijke bijdrage heeft toegezegd. 
"De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft aangegeven dat kennis en expertise van de RCE kan worden ingezet bij de analyse van de vondsten. Ook kan, voor de analyse van het materiaal, het laboratorium van de RCE worden gebruikt", aldus wethouder Agricola.
Daarnaast heeft minister Bussemaker de RCE gevraagd om te bekijken of het onderzoek in Dalfsen past in het programma Verbeteracties Archeologie. Mocht dit zo zijn, dan wordt Oosterdalfsen opgenomen in het programma. De gemeente ontvangt hier voor 1 november een bericht van  over.

Mini-expositie in gemeentehuis

Net als het rijk wil ook de provincie geen financiële bijdrage leveren aan de archeologische opgraving. Wel heeft de provincie een subsidie verstrekt voor het vertellen van het verhaal over de archeologische opgraving in Oosterdalfsen. In het kader daarvan heeft de gemeente Dalfsen in samenwerking met ADC - ArcheoProjecten, The Missing Link en de Historische Kring Dalfsen (HKD) een mini-expositie ontwikkeld.
In deze expositie is een selectie van de vondsten van het grootste grafveld van de Hunebedbouwers tentoongesteld. Ook wordt een fotoserie van de opgravingen met toelichting getoond. De expositie is tot en met zaterdag 12 september tijdens openingstijden te bekijken in het gemeentehuis van Dalfsen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.