Boeren Burgers Buitenlui: De Maatschappij van Weldadigheid is nog steeds actief

Boeren Burgers Buitenlui zendt deze zomer een drieluik uit over de Koloniën van Weldadigheid. Het grote plan van de oud-officier Johannes van den Bosch om 200 jaar geleden de armoede in Nederland te bestrijden.

Het experiment was uniek op wereldschaal en daarom krijgen de Koloniën van Weldadigheid waarschijnlijk een plek op de beroemde Werelderfgoedlijst van Unesco. Of het experiment een succes was, daarover zij de meningen nog steeds verdeeld.


Kern van het plan was om arme gezinnen uit de steden vanaf 1818 naar nieuwe nederzettingen in het oosten over te brengen. Daar konden ze een nieuw bestaan als boer opbouwen. Het regime was streng in de koloniën. Daarvoor in de plaats kregen de bewoners wel medische zorg en kregen de kinderen onderwijs, wat bijzonder was voor die tijd.

Maatschappij van Weldadigheid nog steeds actief
In deze derde en laatste aflevering gaan we naar Frederiksoord. Daar is het sociale experiment begonnen en is de Maatschappij van Weldadigheid ook nog steeds actief.

Arme gezinnen worden al lang niet meer opgevangen, maar de sociale functie bestaat nog steeds.

Wel wordt er volgens directeur Jan Mensink momenteel hard gezocht naar een nieuwe manier om het gedachtegoed van oprichter Johannes van den Bosch nieuw leven in te blazen. Daarnaast wordt gekeken hoe Frederiksoord aantrekkelijker kan worden gemaakt voor toeristen.

Desondanks zijn er nog veel sporen zichtbaar van het bijzondere verleden van de Koloniën van Weldadigheid.

Meer over dit onderwerp:
boeren burgers buitenlui Verhalen
Deel dit artikel:

Reageren