nieuws

Provincie vraagt NAM versnelde aanpak verontreiniging Tubbergen

De NAM moet sneller aan de slag
De NAM moet sneller aan de slag
De provincie Overijssel vraagt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om de grote bodemverontreiniging nabij Tubbergen versneld te saneren.
Wettelijk heeft de NAM tot uiterlijk 2020 de tijd om die verontreiniging aan te pakken, maar gezien de ernst van de zaak dringt het provinciebestuur aan op snelle actie.

Veel vragen over verontreinigingen

De provincie zegt dat ze de afgelopen tijd van verschillende kanten vragen heeft gekregen over de bodemverontreiniging. Bij Tubbergen gaat het om een verontreiniging ter grootte van zo'n 44.000 kuub grond in natuurgebieden. Naast grote hoeveelheden olie zouden er ook te hoge gehaltes aan onder meer kwik en barium zijn gevonden.
Volgens de NAM is die verontreiniging al in de jaren tachtig van de vorige eeuw ontstaan, ten tijde van de gaswinning. De zaak werd pas onlangs door RTV Oost naar buiten gebracht. De NAM en de provincie Overijssel waren van de vervuiling op de hoogte, maar hebben daar geen ruchtbaarheid aan gegeven. Op het vervuilde terrein vonden tot voor kort ook nog afvalwaterinjecties plaats.
In de politiek is met stomme verbazing gereageerd omdat er op lokaal niveau maar ook provinciaal en landelijk inmiddels debatten en hoorzittingen hebben plaatsgevonden over de risico's van bodemverontreiniging als gevolg van de afvalwaterinjectie. Nu blijkt dat de bodem al ernstig is vervuild hadden die debatten een hele andere insteek moeten hebben. Sommigen van hen vinden de opstelling van de provincie hierin op z'n minst laakbaar.

Sneller maar duurder

De provincie zegt dat bij wet is vastgesteld dat de eigenaar van een verontreinigde locatie vier jaar de tijd krijgt om te beginnen aan de sanering. Die termijn moet gerespecteerd worden. Vooralsnog heeft de NAM toegezegd uiterlijk in 2019 met een plan van aanpak te komen.
Rond die tijd zou ook alle olie uit Schoonebeek gewonnen zijn en zou de afvalwaterinjectie in Twente dus afgelopen zijn.
Als zowel de verontreiniging als ook de afvalwaterinjectie gelijktijdig gesaneerd kunnen worden, scheelt dat de NAM veel geld. Desondanks hoopt de provincie Overijssel dat de NAM afziet van de wettelijke bevoegdheid en in elk geval de sanering van de grond bij Tubbergen zo snel mogelijk op te pakken.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.