"Nieuwe burgemeester Enschede is een kruisridder tegen drankmisbruik"

"Hij heeft ons niet veel goeds gebracht", zegt horecabaas Van Vliet uit Hoorn over Onno van Veldhuizen, de nieuwe burgemeester van Enschede. "Door zijn kruistocht tegen drankmisbruik heeft hij ons in de portemonnee geraakt."

Van Veldhuizen heeft zich als burgemeester niet populair gemaakt bij een deel van de horeca in Hoorn. Omdat het drankmisbruik onder jongeren de spuigaten uitliep, voerde hij een flink aantal omstreden maatregelen in. Zo stelde hij een avondklok in, moesten terrassen de stoelen om half 12 inklappen en werden grote schermen tijdens het WK voetbal verboden. "Het enige leuke aan Hoorn was de trein naar Amsterdam, de jeugd liep weg", zegt Van Vliet.

Hoorn hangt de vlag uit

Verslaggever Van den Bos van RTV Noord-Holland is iets genuanceerder. "Het is een uiterst correcte man, die er alles aan heeft gedaan om het drankmisbruik te doen dalen. En dat is deels gelukt." Wel snapt hij dat de horeca in de stad de vlag uithangt als Van Veldhuizen volgende week zijn biezen pakt. "Toch is het wellicht wel wat om zijn aanpak ook in Twente te gebruiken."

In Enschede gaan ze graag het gesprek aan met de nieuwe burgervader. "Ik denk dat we veel dezelfde doelstellingen hebben", zegt Marijn Mengels van Vereniging Horeca Stad Enschede. "Hij is hier welkom."

Meer over dit onderwerp:
enschede burgemeester Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren