Overige sporten

Pascal Eenkhoorn opgenomen in Tourselectie Lotto Dstny: "Lekker aanvallen"

Pascal Eenkhoorn maakt zijn opwachting in de Ronde van Frankrijk
Pascal Eenkhoorn maakt zijn opwachting in de Ronde van Frankrijk © Orange Pictures
Een jaar na zijn Grote Ronde-debuut in de Giro is het opnieuw raak voor Pascal Eenkhoorn. En ditmaal wordt het nog een stukje fraaier. De 26-jarige wielrenner uit Genemuiden is door zijn ploeg Lotto Dstny opgenomen in de selectie voor de Tour de France. Voor de eerste keer in zijn carrìere neemt Eenkhoorn deel aan de allergrootste wielerwedstrijd ter wereld.
Dinsdag kreeg Eenkhoorn te horen dat hij onderdeel uitmaakt van de achtkoppige selectie voor La Grande Boucle. Vandaag werd het nieuws wereldkundig gemaakt door zijn Belgische ploeg. "Het zat al wel in m'n planning. In de Ronde van Zwitserland (Eenkhoorn kroonde zich daar tot bergkoning, red.) heb ik al laten zien dat het met mijn vorm wel goed zit. Als je dan de bevestiging krijgt is dat alleen maar heel erg mooi. Iedereen droomt van de Tour. Als wielrenner móét je 'm een keer hebben gereden."

Eigen kansen

Eenkhoorn maakte vorig jaar de overstap van Team Jumbo-Visma naar Lotto Dstny. De Genemuider coureur wilde vaker voor zijn eigen kansen rijden. Iets wat bij het sterrenensemble van Jumbo-Visma - de allerbeste wielerformatie ter wereld - zelden mogelijk was. Zijn uitgesproken wens wordt nog geen jaar later direct werkelijkheid.
In de Tour heb ik een vrije rol, dus ik kan lekker aanvallen
Pascal Eenkhoorn

Vrije rol

Aan de boom schudden, demarreren en het snot voor de ogen rijden. Het zijn de bekende wielertermen die in de maand juli veelvuldig door het hoofd van Eenkhoorn rondzingen. Wie weet krijgt de kopgroep een keer de zegen van het peloton. "In de Tour heb ik een vrije rol, dus ik kan lekker aanvallen", zegt Eenkhoorn over zijn aanstaande debuut in de grootste koers op aarde.

Caleb Ewan

Zijn ploeg Lotto Dstny richt de pijlen op dagsucces met de Australische topsprinter Caleb Ewan. "Het is tevens de bedoeling dat ik Caleb ondersteun in de massasprints. Daarnaast hebben we enkele renners die voor dagsucces mogen gaan, waaronder ikzelf. Het doel van de ploeg is duidelijk: etappewinst! Als ik dan ook nog eens attractief heb gekoerst ben ik tevreden."

Ploeggenoten

Toch is Eenkhoorn vooral aangewezen als vrijbuiter, evenals Victor Campenaerts en Maxim Van Gils. De steun voor de snelle benen van Ewan zal met name moeten komen van Jasper De Buyst, Jacopo Guarnieri, Florian Vermeersch en Frederik Frison. De meest opvallende afwezige bij Lotto Dstny is Andreas Kron. De 25-jarige Deen kende vorig jaar een goede Tour en werd in april nog vierde in de Amstel Gold Race.
De Australische topsprinter Caleb Ewan moet Lotto Dstny dagsucces brengen
De Australische topsprinter Caleb Ewan moet Lotto Dstny dagsucces brengen © ANP

Stress

Na zijn avontuur in de Giro van vorig jaar, waar Eenkhoorn op een haar na Overijsselse sporthistorie schreef, wacht nu dus de Tour. "Het grootste verschil is denk ik de stress in het peloton tijdens de etappes. De Tour is dé wedstrijd van het jaar, met enorm veel media-aandacht. Dat is tijdens andere koersen minder."
Woensdag zet Eenkhoorn koers richting Spanje, waar de Ronde van Frankrijk op zaterdag 1 juli begint met een heuvelrit in het Baskische Bilbao en op 23 juli traditiegetrouw eindigt in Parijs, op de befaamde Champs-Élysées.

Titelprolongatie

Maar voordat Eenkhoorn aan de Grand Départ van de Tour verschijnt zal hij komende zondag eerst nog proberen zijn rood-wit-blauwe trui te prolongeren bij het NK. Vorig jaar werd hij nationaal kampioen op de VAM-berg. "Dat wordt wel lastig, maar ik ga het zeker proberen", aldus Eenkhoorn, die dan onder meer moet zien af te rekenen met torenhoge favoriet Mathieu van der Poel.
Het Wilhelmus klonk voor Eenkhoorn nadat hij vorig jaar Nederlands kampioen werd
Het Wilhelmus klonk voor Eenkhoorn nadat hij vorig jaar Nederlands kampioen werd © ANP

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.