D66 wil proef met zelfrijdende bussen in Enschede

D66 wil dat Enschede een proef met zelfrijdende bussen in de stad gaat doen. "Het is niet de vraag of er zelfrijdende bussen komen te rijden in Enschede, maar wanneer," aldus Gertjan Tillema van de partij.

"De vervolgvraag wordt dan: stapt Enschede in als innovator of als kuddedier? Wat D66 betreft als innovator," zegt Tillema. "Met het Kennispark, de Universiteit Twente, de busbanen en het luchthaventerrein is Enschede hiervoor een ideale plek." De partij heeft in een brief aan het gemeentebestuur gevraagd om een lobby te starten. 

'Alle benodigde infrastructuur'
Enschede is volgens D66 geschikt om als proeftuin voor zelfrijdende bussen te fungeren. "Met de Strip op het luchthaventerrein voor tests in een gecontroleerde en afgesloten omgeving, de busbanen met daarop alleen bussen, taxi’s en hulpdiensten als semi-gecontroleerde omgeving en het Kennispark als gebied waar alle vormen van verkeer worden gecombineerd."

Lobby

Om van Enschede een proeftuin te maken, moet er overlegd worden met verschillende partijen: tenminste een busfabrikant, een OV-bedrijf, een softwarebedrijf, Universiteit Twente, Saxion en de gemeente zelf.

"Daarom heb ik het college gevraagd of ze bereid zijn om met Syntus in gesprek te gaan op welke wijze zo’n systeem wat hun betreft in Enschede ingezet kan worden," aldus Tillema. "Als het lukt zetten we Enschede niet alleen internationaal op de kaart als innovatieve high-tech stad, maar kunnen we ook het OV in Enschede een stevige impuls geven."

Meer over dit onderwerp:
enschede Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren