Nieuws

Verbod op losse windmolens in Overijssel, minimaal 4 bij elkaar: "Niet elk project kan doorgaan"

Windmolens mogen straks alleen nog in clusters van minimaal vier
Windmolens mogen straks alleen nog in clusters van minimaal vier © ANP
Geen losse windmolens, één of twee per locatie, maar clusters van minimaal vier: Overijssel gaat vanaf 1 juli definitief strengere eisen stellen aan de komst van nieuwe windmolens. Daardoor kunnen niet meer alle windmolenprojecten in de provincie doorgaan, zo is de verwachting. Gedeputeerde Tijs de Bree waarschuwde vanavond dat het behalen van de energiedoelen ingewikkelder wordt. "We moeten een tandje bijzetten."
De mogelijke komst van windmolens is op veel plekken in de provincie - van De Lutte tot Zwolle - omstreden. Omwonenden vrezen voor bijvoorbeeld geluidsoverlast, verrommeling van hun omgeving en slagschaduw. Commerciële partijen staan daarentegen te trappelen om windmolens te plaatsen in de provincie.
Naast de minimumeis van vier molens per locatie, willen de partijen ook dat de helft van de initiatieven voor windmolens lokaal eigendom is. Het idee is dat omwonenden dan meeprofiteren in de baten van de windturbines.

Kritiek van partijen

Het voorstel voor de strengere eisen werd vanavond door een meerderheid van de Provinciale Staten aangenomen, al klonk er ook stevige kritiek vanuit een aantal partijen. Zij zijn boos dat de regels nu worden aangepast, terwijl de deadline voor gemeenten om aan te geven waar ze windmolens kunnen plaatsen op 1 juli afloopt.
"We hebben het met name bedoeld om meer regie te krijgen", zegt Carla Evers, fractievoorzitter van BBB Overijssel, die het plan indiende. "Zoals nu de regels zijn en zoals nu plannen gemaakt worden, zou dat ertoe kunnen leiden dat er overal windmolens ontstaan."

Gevolgen voor nieuwe projecten

Wat betekenen de nieuwe regels voor nieuwe windmolenprojecten? "We verwachten dat sommige projecten hierdoor niet zullen doorgaan, maar we verwachten dat er genoeg animo blijft", zegt Lucas Brinkhuis (GroenLinks). De plannen zijn volgens hem ook doorgerekend en daaruit zou blijken dat - ook met het wegvallen van kleinere initiatieven - Overijssel de energiedoelen kan halen.
Gedeputeerde Tijs de Bree, verantwoordelijk voor het 'windbeleid' in Overijssel, kan dat niet bevestigen. "Als er op sommige plekken projecten wegvallen, omdat één, twee of drie windmolens niet meer kan, dan zal je elders een tandje bij moeten zetten."
Strenger beleid vanaf 1 juli
De strengere regels voor het plaatsen van windmolens gelden vanaf 1 juli. Bedrijven of andere initiatiefnemers die een windmolen willen plaatsen, moeten vanaf dat moment aan de nieuwe regels voldoen. Voor lopende windmolenprojecten, zoals bijvoorbeeld die langs de A1 bij De Lutte, gelden de nieuwe regels niet. Ook particuliere initiatieven, voor bijvoorbeeld een windturbine op een boerenerf, zijn uitgezonderd.
De BBB in Gelderland zet een streep door álle nieuwe plannen voor windmolens, maar zover gaat Overijssel bij lange na niet. "We kunnen niet zeggen: we gaan helemaal niet meer meedoen aan de energietransitie", zegt BBB-fractievoorzitter Evers. "Maar we willen wel strengere regels om wildgroei en versnippering van windmolens te voorkomen."
Meer reacties in de video:
Aangescherpte eisen voor windmolens in Overijssel: "Niet alles kan doorgaan"

'Geen compromis'

Het plan voor de nieuwe eisen komt uit de koker van BBB, GroenLinks, PvdA, SGP en VVD. Die vijf partijen zitten momenteel ook in de laatste fase van de coalitieonderhandelingen.
GroenLinks, uitgesproken voorstander van windmolens, ontkent dat er met het plan sprake is van een compromis. "Het is echt waar we zijn uitgekomen", zegt fractievoorzitter Brinkhuis. "We zijn als GroenLinks zeker voor windmolens, maar dat betekent niet dat we op dat standpunt stoppen met nadenken. Wij hebben ook liever vier windmolens langs een snelweg, dan dat ze los in een weiland staan."
We hebben ook liever vier windmolens langs een snelweg
Lucas Brinkhuis (GroenLinks)

Genoeg animo

Een aantal partijen had vanavond stevige kritiek op het voorstel. "Het is twee voor twaalf en ineens is er een wending in zo'n groot dossier", zei Statenlid Elske van der Mik (CDA), doelend op de deadline van 1 juli die de Overijsselse gemeenten hebben gekregen om een zoekgebied voor windmolens aan te wijzen. "We brengen gemeenten in grote verlegenheid door de regels nu aan te passen", vond de ChristenUnie.
Erwin Hoogland (VVD) zei niet anders te kunnen. "Als we nu niet beslissen, dan is het 1 juli en stromen de aanvragen voor windturbines binnen. Dan krijg je een confetti van windmolens in de provincie."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.