Gedupeerde inwoners Staphorst starten klachtenwebsite

Een groep gedupeerde inwoners van de gemeente Staphorst heeft een website geopend voor tips, klachten en andere ervaringen met de gemeente Staphorst.

De groep gedupeerden wil hiermee andere inwoners van het dorp helpen, als die zich in een conflict met de gemeente alleen voelen staan. De gedupeerden denken dat ze samen sterker staan en elkaar kunnen helpen.

Verder is de website RechtvaardigStaphorst.nl te gebruiken om het eigen verhaal te vertellen.

Rechtvaardig

"Na de uitkomsten van het interne onderzoek van de gemeente, twitterden raadsleden en wethouders er lustig op los. Het ging altijd over ons maar was wel steeds bezijden de waarheid en dus niet rechtvaardig", aldus een van de gedupeerden Eline Faber.

"Wij hadden geen podium om ons verhaal te vertellen en zodoende kwamen we op het idee voor een blog".

Uitbreiding van site

Die blogs zijn ook terug te vinden op rechtvaardigstaphorst.nl maar daar is dus het nodige aan toegevoegd.

Margje Jansen is ook een van de gedupeerden en mede-initiatiefnemer van de website: "Er zijn veel meer Staphorsters die een conflict met de gemeente hebben. Als we elkaar kennen kunnen we elkaar helpen want samen staan we sterker."

Vervalsing

In het voorjaar kwam RTV Oost met een serie reportages waaruit bleek dat sommige inwoners consequent worden achtergesteld. De inwoners stonden en staan in hun recht maar werden door de gemeente niet serieus genomen en vaak zelfs voorgelogen en tegengewerkt.

In een geval zouden bestemmingsplankaarten zijn vervalst en het Openbaar Ministerie doet inmiddels onderzoek naar strafbare feiten.

Intern onderzoek

Burgemeester Alssema kondigde een uitgebreid intern onderzoek aan, maar na maanden bleek die uitspraak een farce. Het onderzoek werd gedaan door de gemeentesecretaris zelf, de baas van de ambtenaren, en de gedupeerde inwoners werden nooit betrokken.

Ze weten tot op de dag van vandaag niet wat er in het rapport staat, ook omdat Staphorst de uitkomsten in het rapport geheim houdt. Wel heeft de gemeentesecretaris geconcludeerd dat zijn ambtenaren integer zouden hebben gehandeld.

Site moet voor overzicht zorgen

De groep gedupeerde inwoners hoopt met de website overzicht te krijgen in wat er nu eigenlijk allemaal speelt in de gemeente. Iedereen uit Staphorst kan zich aanmelden, als het moet kan dat ook anoniem.

Meer informatie is te vinden op www.rechtvaardigstaphorst.nl.

Over deze berichtgeving heeft de Raad voor de Journalistiek een uitspraak gedaan. Klik hier voor een overzicht van alle gerelateerde artikelen.

Deel dit artikel:

Reageren