Berging van unieke kogge in IJssel bij Kampen gaat beginnen

Kampen maakt zich op voor de grootste archeologische berging van een aantal schepen ooit in Nederland. Het topstuk is een middeleeuwse kogge, die waarschijnlijk nog bijna helemaal in oorspronkelijke staat op de bodem ligt.

De kogge werd drie jaar geleden gevonden door een sonarboot. Sindsdien worden plannen gemaakt om het schip te bergen, omdat de IJssel bij Kampen moet worden uitgebaggerd.

De afgelopen weken is door het bedrijf Hebo in Zwartsluis een grote stalen constructie gebouwd, die de vorm heeft van een mand. Met die mand moet de kogge, tegen het einde van het jaar, boven water komen. De komende maanden gaan duikers bezig om de kogge los te maken van de bodem. Aan de hele operatie werken zo'n honderd mensen mee.

Tal van bijzondere vondsten verwacht

Projectleider Wouter Waldus kan niet wachten om te beginnen met de berging. "Vooral de eerste weken gaan we waarschijnlijk heel veel vondsten doen. Misschien vinden we persoonlijke gebruiksvoorwerpen, misschien ook wel scheepsonderdelen die we nog helemaal niet kennen." Waldus vermoedt dat de vondsten straks flink wat informatie gaan opleveren, die van belang is voor geschiedenis van de Europese scheepsbouw.

Als de kogge gelicht is, wordt deze per schip naar Lelystad vervoerd. Een team van internationale deskundigen bepaalt dan wat er met de kogge gaat gebeuren. De hoop is dat het middeleeuwse schip kan worden geconserveerd en daarna bijvoorbeeld een vaste plek kan krijgen in Kampen.

Andere opties zijn een plek op het scheepskerkhof in Nijkerk of vernietiging. Deze laatste opties komen in beeld wanneer de kogge toch in slechte staat blijkt te verkeren.

Eerste werkzaamheden beginnen komende week

De komende weken zijn de eerste werkzaamheden op de IJssel zichtbaar. Ter hoogte van de Koggewerf wordt begonnen met de bouw van een drijvend werkplatform. Voor omwonenden en belangstellenden wordt maandag een informatiebijeenkomst gehouden. 

Meer over dit onderwerp:
kogge kampen IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren