Nieuws

Mariënheem voelt zich bestolen na 'on hold zetten' rondweg N35: "Onbetrouwbare politiek"

Gerard Nij Bijvank van Plaatselijk Belang Mariënheem is vertrouwen in politiek kwijt na zoveelste gebroken belofte
Gerard Nij Bijvank van Plaatselijk Belang Mariënheem is vertrouwen in politiek kwijt na zoveelste gebroken belofte © RTV Oost
Meestal komt de kater pas na een feestje, maar Mariënheem kreeg de rekening dit jaar al voor het Midzomerfeest gepresenteerd. Gisteren kondigde minister Harbers van Infrastructuur aan dat de aanpak van de N35 voorlopig 'on hold' wordt gezet. Grootste verliezer is Mariënheem, het enige dorp in Nederland waar een rijksweg dwars door loopt. Het vertrouwen in de politiek is in het dorp dan ook ver weg. "We wonen achter Amersfoort."
Het was vanochtend het gesprek van de dag tijdens de brunch met zo'n driehonderd inwoners op het Midzomerfeest. "Iedereen kwam naar mij toe vanochtend", vertelt Gerard Nij Bijvank van Plaatselijk Belang Mariënheem. "Het vertrouwen is ver zoek. De provincie is niet betrouwbaar en het Rijk is niet betrouwbaar."
Gerard Nij Bijvank op de vluchtheuvel op de N35: "Enige wat we hebben gekregen in 30 jaar"
Gerard Nij Bijvank op de vluchtheuvel op de N35: "Enige wat we hebben gekregen in 30 jaar" © RTV Oost
Al dertig jaar lang is Nij Bijvank met andere inwoners bezig de weg uit het dorp te krijgen. "In 1993 was de noodzaak al aanwezig. We zijn nu dertig jaar verder en alleen dit stoepje hebben we er aan overgehouden", zegt hij wijzend naar een vluchtheuvel in het midden van de weg. De politiek heeft ons keer op keer veiligheid beloofd. Maar nu laten ze ons weer zakken."

School aan andere kant

Elke ochtend moeten tientallen ouders met kinderen, soms met gevaar voor eigen leven, de weg oversteken om hun kinderen naar school te brengen. Op de fiets of met de auto proberen ze tussen de stoet aan auto's en vrachtwagens door te komen. Een enkele automobilist of vrachtwagenchauffeur laat het verkeer er tussen. Maar dan nog moet je het geluk hebben dat de andere rijrichting ook stopt.
De vreugde in Mariënheem was dan ook groot toen na jaren van onderhandelen, lobbyen en zelfs de belofte van provinciale miljoenen, beklonken werd dat de weg aangepakt zou worden. Honderd miljoen euro van de provincie en honderd miljoen euro van het Rijk. "De regio heeft zich jaren ingezet hiervoor en er is heel intensief contact geweest. Ik heb mijn best gedaan en het is heel uitzonderlijk dat dit in een tijd als deze nu gaat gebeuren. Het gaat nog jaren duren, dat wel. Maar we kunnen er nu aan beginnen. De oplossing is in zicht", zei Cora van Nieuwhuizen, destijds minister van Infrastructuur namens de VVD, toen.
Mariënheem is vertrouwen in de politiek kwijt na weer uitstellen rondweg N35

Wat is de handtekening waard?

Niet veel later kwam haar opvolger, Mark Harbers, nota bene zelf een handtekening zetten onder de zogenoemde MIRT-verkenning, waarbij wordt onderzocht welke infrastructurele maatregelen er genomen moeten worden. "De doelstelling bestaat uit de verbetering van de verkeersveiligheid, de doorstroming en de leefbaarheid van de N35", schreef de VVD-minister destijds.
Nog geen drie maanden geleden vertelde Harbers tijdens Politiek in de Pol in Diepenheim wederom trots dat hij fors gaat investeren in de Overijsselse N-wegen. Wanneer Rick Brink hem confronteert met de verkeersveiligheid op onder meer de N35, antwoordt Harbers: "Ik denk dat dit één van de provincies is waar ik het meest geweest ben in mijn eerste jaar (als minister, red.). En dat is niet omdat alles hier goed loopt, maar vanwege de N50, N36 en N35 die helaas triest scoren als drie van de meest onveilige wegen in het land. Dat is reden geweest voor mij, want ik heb 200 miljoen euro extra meegekregen in deze kabinetsperiode om de meest verkeersonveilige plekken aan te pakken, om een fors deel van dat geld hier in de provincie te besteden."
Een van die verbeteringen is een rondweg om Mariënheem. Die leek er te komen, maar gisteren trapte de minister toch weer op de rem. 'Vanwege de stikstofcrisis de kosten' is de uitleg van de minister. Het toegezegde geld blijft echter niet in een pot. Het gaat naar het onderhoud van andere wegen.

Mariënheem boos

"Dat de minister heeft besloten de aanpak van de N35 tussen Wijthmen en Nijverdal on hold te zetten is voor het bedrijfsleven en onze inwoners, en in het bijzonder de inwoners van Mariënheem, wederom een bittere pil", zegt wethouder Ben Nijboer van Raalte. "Zij zullen nu nog langer moeten wachten op een rondweg om Mariënheem en verbetering van de leefbaarheid."
Bij Gerard Nij Bijvank van Plaatselijk Belang Mariënheem sloeg het nieuws in als een bom. Terwijl honderd meter naast de weg het dorpsfeest wordt gevierd, staat hij verbouwereerd te kijken naar het door het dorp razende verkeer. "Dit had ik helemaal niet zien aankomen. Die noodzaak voor een rondweg is er al dertig jaar. En die noodzaak wordt alleen maar groter met de toename van het verkeer."
Mariënheem is het enige dorp in Nederland waar een rijksweg dwars doorheen loopt
Mariënheem is het enige dorp in Nederland waar een rijksweg dwars doorheen loopt © RTV Oost

'Zoethoudertje'

Ook gedeputeerde Bert Boerman vindt de keuze onbegrijpelijk. "Het kan toch niet zo zijn dat eerder gemaakte afspraken zonder toekomstperspectief on hold worden gezet. De N35 is een belangrijke verkeersader tussen de twee economische topregio’s Zwolle en Twente. Verbetering van de doorstroming en verkeersveiligheid op deze weg staat al jarenlang hoog op de agenda. Niet alleen in Overijssel. Daar is jarenlang voor gelobbyd. Met succes dachten we. Dat de minister de gedane toezeggingen nu terugdraait is voor de provincie Overijssel onbegrijpelijk."
Gerard Nij Bijvank van Plaatselijk Belang Mariënheem gaat niet bij de pakken neerzitten. "Het is ons toegezegd en het is ons beloofd. En dat na dertig jaar lobbyen. Het is ongelooflijk, ik noem het onbetrouwbare politiek. Je wordt gewoon niet serieus genomen. Dat blijkt nu weer. We hebben heel veel toezeggingen moeten doen en dingen moeten slikken om weer verder te komen."
Harbers benadrukt dat de projecten 'op pauze' staan en weer kunnen doorgaan als er voldoende stikstofruimte, bouwcapaciteit en geld is. "Ik noem dat een zoethoudertje", zegt Nij Bijvank. "Na al die toezeggingen die we al hebben gekregen in die dertig, heb ik er geen vertrouwen meer in."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.