nieuws

Crisisoverleg over plaag wilde zwijnen bij Engbertsdijkvenen

Plaag met wilde zwijnen bij Engbertsdijkvenen
Plaag met wilde zwijnen bij Engbertsdijkvenen
Er is zicht op een oplossing voor de plaag van wilde zwijnen rond natuurgebied Engbertsdijkvenen. Woensdagochtend hebben de betrokken partijen overleg over de kwestie, met als doel om samen tot een oplossing te komen. Dat blijkt uit een rondgang van het radioprogramma Boeren Burgers Buitenlui.
Boeren rond het natuurgebied bij Kloosterhaar klagen al jaren over de overlast van wilde zwijnen. De dieren veroorzaken veel schade aan gewassen van de boeren. Wanneer een hele groep zwijnen 's nachts de akkers opgaat, dan loopt de schade makkelijk op tot enkele duizenden euro's, zo laat één van de boeren weten.

Explosie van zwijnen

De wilde zwijnen komen uit Duitsland, maar hebben zich kennelijk nu volgens boswachter Sjaak van Dijk gevestigd in het natuurgebied. Omdat de dieren zich snel kunnen voortplanten lijkt er dit jaar een 'explosie' te zijn van wilde zwijnen in het gebied. De boeren vermoeden dat er minstens vijftig rondlopen. De boswachter denkt iets minder.
Tot nu toe leek er weinig overleg mogelijk met beheerder Staatsbosbeheer van het natuurgebied en de provincie die vergunning moet geven om op wilde zwijnen te mogen jagen. Nadat voor de zomer bij de politiek de noodklok werd geluid door de boeren, is morgen overleg met de plaatselijke jagers, Staatsbosbeheer en de provincie.

Staatsbosbeheer wil ook een oplossing

Uit interviews voor het programma Boeren Burgers Buitenlui blijkt dat het bij jagers en boeren vooral de wens is om ook op delen van het natuurterrein te mogen jagen. Tot nu toe mag een dier alleen worden geschoten als deze de akkers van de boeren betreedt.
Boswachter Sjaak van Dijk zegt onder bepaalde voorwaarden wel open te staan voor het idee. “Al blijft ons standpunt dat de jacht de laatste optie is en al helemaal binnen onze natuurterreinen. We willen daar juist zoveel mogelijk rust, want de jacht op het wilde zwijn verstoort ook andere dieren. Wel vinden wij het als Staatsbosbeheer echt heel vervelend als anderen overlast hebben en we willen daarom ook heel graag meedenken aan een oplossing.”
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.