Nieuws

Boeren op de trekker naar Den Haag, vanavond al trekkers bij Witte Paal en Markelo

Een grote groep boeren gaat morgenvroeg naar Den Haag om te protesteren. De Tweede Kamer debatteert dan over het geklapte landbouwakkoord. Ook een groep Overijsselse boeren sluit aan, maar de meeste protesterende boeren vragen aandacht voor hun actie op viaducten en rotondes. Vanavond verzamelde een groep boeren zich al bij Witte Paal bij de gemeente Hardenberg.
Boeren hebben zich verzameld bij de Witte Paal
Op de rotonde werd een aantal trekkers neergezet. De weg werd niet geblokkeerd door de boeren. Op de trekkers zijn spandoeken en borden met leuzen bevestigd. 'Genoeg = genoeg', 'Zonder boeren zit u naar een leeg bord te loeren' en 'Natuur is mooi maar de boer is de prooi', luidt de boodschap van de boeren die zich hebben verzameld bij de rotonde.
Ze staan er weer, langs de A1, protesterende boeren
Vervolgens reden de trekkers in colonne richting Hardenberg. Het is niet duidelijk of daar vanavond ook nog actie wordt gevoerd.
De boeren staan met trekkers op de rotonde bij Witte Paal.
De boeren staan met trekkers op de rotonde bij Witte Paal. © Gert Stegeman
Ook langs de A1 bij Markelo staan vanavond trekkers. Ook hier wordt de weg niet geblokkeerd. De voertuigen staan in de berm geparkeerd, langs de weg. Aan een van de trekkers is een Nederlandse vlag bevestigd. Waar de laatste maanden veel vlaggen in weilanden van boeren de kleuren rood wit blauw weer in de goede volgorde toonden, is de vlag die vanavond aan een trekker hangt weer omgekeerd opgehangen.
Boeren in de berm langs de A1 bij Markelo.
Boeren in de berm langs de A1 bij Markelo. © NewsUnited/Rens Hulman
De demonstratie van boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) in Den Haag begint morgenmiddag om twaalf uur. Een groep Overijsselse boeren vertrekt ook in de ochtend naar de Hofstad.

Hinder op de weg

Rijkswaterstaat kon vanmiddag nog niets zeggen over maatregelen of gevolgen van de aangekondigde actie. Zo is nog niet bekend of er daadwerkelijk boeren met trekkers naar Den Haag gaan en via welke wegen zij eventueel gaan rijden. "Wij wachten af wat er gaat gebeuren", aldus een woordvoerder.
FDF-voorman Mark van den Oever zei eerder duizenden mensen bij het protest te verwachten. Hij riep hen op met trekkers naar Den Haag te komen. Boerenorganisatie Agractie laat weten niet aanwezig te zijn bij het protest. De belangenorganisatie ziet naar eigen zeggen geen acute aanleiding om in actie te komen. Ook zijn er geen signalen vanuit de achterban van Agractie dat er animo is voor het protest, aldus voorman Bart Kemp. Agractie voert gesprekken met bewindslieden over "hoe we uit deze impasse kunnen komen", zegt Kemp over het geklapte landbouwakkoord.
En dus staan veel Overijsselse boeren niet bij het protest in Den Haag, maar worden ze opgeroepen zich te laten zien op viaducten, rotondes en in hun land.

Den Haag

In Den Haag is een programma samengesteld rondom het debat in de Tweede Kamer. Van den Oever neemt als eerste spreker om 13.00 uur het woord. Ook Kamerleden zoals Caroline van der Plas van BBB en Wybren van Haga van BVNL staan op het programma. Daarnaast kunnen demonstranten vanaf het terrein het debat in de Tweede Kamer live volgen.
De demonstratie eindigt om vijf uur morgenmiddag, staat in het programma.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.