Nieuws

Politie haalt trekkers van de snelweg: boeren op de bon geslingerd

Boeren op A28 onderweg naar Den Haag
Boeren op A28 onderweg naar Den Haag © Persbureau Meter/Ruben Huisman
Zo'n dertig boeren reden op hun trekkers over de A28 naar Den Haag, waar de Tweede Kamer vandaag debatteert over het geklapte landbouwakkoord. Politie probeerde de boeren van de snelweg te halen, wat uiteindelijk bij Nunspeet is gelukt. Daar zijn de boeren allemaal op de bon geslingerd. Eerder vanmorgen verzamelde een handvol boeren zich langs de A1 bij Bathmen, waar de politie probeerde te voorkomen dat ze de snelweg op zouden rijden.
Ook bij De Lichtmist aan de A28 bij Zwolle had een handvol vrachtwagenchauffeurs en enkele boeren zich verzameld. Ze maakten zich daar vanmorgen op om richting Den Haag te vertrekken om daar de demonstratie die Farmers Defence Force bij te wonen. Het wachten was op collega-boeren uit Drenthe die via de A28 op hun trekkers al onderweg waren naar de hofstad. Met de politie in hun kielzog.
"Het moet toch weer gebeuren", stelde een vrachtwagenchauffeur die samen met zijn zoon bij De Lichtmis stond. "Alles wat deze regering in het werk stelt om de boeren weg te krijgen en alles wat daaraan vasthangt, gaat alle grenzen voorbij", zei de chauffeur op het moment dat de Drentse boeren in zicht kwamen.
De meerijdende politie deed ondertussen een poging de trekkers van de snelweg te geleiden. Dat is uiteindelijk gelukt bij Nunspeet, waar alle boeren een bon hebben gekregen.

File op A28

Rijkswaterstaat maakte ook melding van de trekkers op de A28. Het verkeer kan de trekkers met gepaste snelheid passeren. De stoet zorgde eerder vanmorgen voor een file van zo'n vijftien kilometer. De trekkers zijn inmiddels van de snelweg gehaald, meldt ook Rijkswaterstaat, waardoor de file nu snel verdwijnt.
Eerder vanmorgen verzamelden zich ook al een handvol boeren langs de A1 bij Bathmen. De politie ging met hen in gesprek in een poging te voorkomen dat zij met hun trekkers de snelweg op zouden gaan.
Boeren verzamelen zich langs de A1 bij Bathmen.
Gisteravond verzamelde een groep boeren zich al bij de Witte Paal bij de gemeente Hardenberg. Daar parkeerden ze hun trekkers op een rotonde, de weg werd niet geblokkeerd. De boeren hadden spandoeken en borden op hun trekkers bevestigd met leuzen als 'Genoeg = genoeg', 'Zonder boeren zit u naar een leeg bord te loeren' en 'Natuur is mooi maar de boer is de prooi'.
Ook langs de A1 bij Markelo stonden gisteren trekkers. Net als in Hardenberg, werd ook in Markelo de weg niet geblokkeerd. De acties zijn een voorbode op de protesten in Den Haag, waar het geklapte landbouwakkoord op de politieke agenda staat. Farmer Defence Force (FDF) roept boeren op massaal op de trekker naar de hofstad te komen. FDF-voorman Mark van de Oever verwacht dat duizenden mensen gehoor geven aan die oproep.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.