Nieuws

Eerbetoon aan 50 jaar motorsporthistorie bij Luttenbergring in vorm van monument

Barry Veneman, Geert Hannink en Theo Bult bij de onthulling van het monument
Barry Veneman, Geert Hannink en Theo Bult bij de onthulling van het monument © RTV Oost
Bij een van de twee permanente chicanes aan de Buurtschapsweg in Luttenberg is vanavond een standbeeld onthuld. Het monument is een blijvende herinnering aan ruim vijftig jaar motorsporthistorie op het stratencircuit de Luttenbergring.
Stichting Behoud Luttenbergring nam het initiatief voor de plaatsing van het standbeeld. “Zonder er al te zwaar over te doen vonden wij het wel tijd om daar iets moois te plaatsen, zodat de vele fietsers en wandelaars die hier voorbijkomen kunnen zien wat er hier aan historie ligt. Bij een plek waaraan zoveel mensen in binnen- en buitenland dierbare herinneringen hebben, leek ons dat wel een mooi idee", aldus de stichting.
"We vonden toch dat er iets moest zijn waaraan je kunt zien dat we hier op een legendarisch circuit zijn. Nu staat er alleen een bord met verboden voor motoren, en heel eerlijk: dat stak wel een beetje."

Motorcoureurs

De voormalige motorcoureurs Theo Bult uit Lonneker en Barry Veneman uit Dalfsen onthulden het monument samen met Geert Hannink, oud-voorzitter van de Raalter Automobiel en Motorclub (RAM).
Morgen wordt op de Luttenbergring de eerste lustrumeditie van de Classic Race Demonstratie Luttenbergring gehouden. Aan de Classic Race doen 325 motoren van liefhebbers en oud-profs uit Nederland, Engeland, Duitsland, België en Finland mee. Naast de solo-motoren is er ook een zijspanklasse waar 26 combinaties aan deelnemen.
"Iedereen die hier gereden heeft, begint altijd weer over dit circuit. Het mooiste circuit waar ik reed", zegt Tho Bult. "In die halve eeuw hebben we zoveel rijders hier gezien, iedereen kwam hier naar toe", vult Geert Hannink hem aan. "Tribunes met dertigduizend man, die overeind kwamen als Rossi een wheelie maakte. Ik praat er nog vaak over, wat een heerlijke tijd hebben we hier gehad."

In de zomer

Dit jaar vindt de Classic Race Demonstratie voor het eerst in juli plaats, de voorgaande edities werden in september of oktober gehouden. Door nu voor een datum in zomer te kiezen, hoopt de organisatie op betere weersomstandigheden voor de rijders, bezoekers en de vele vrijwilligers die actief zijn bij het evenement.
Barry Veneman: "Ik ben de laatste generatie die mocht racen. Met nadruk op mocht. Toen ik na mijn carrière ben gaan trainen, haalde ik de jeugd altijd hier naar toe. Omdat hier racen nog steeds erg leerzaam is. En ik reed hier vanavond naar toe te handen wrijven. Ik mag weer."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.