Nick & Simon openen expositie geïnspireerd op hun muziek bij Museum de Fundatie Zwolle

Nick en Simon hebben vanmiddag in Museum de Fundatie in Zwolle de expositie 'Open' geopend. Acht kunstenaars lieten zich daarvoor inspireren door de muziek van het Volendamse duo.

Onder andere Ruud de Wild maakte een kunstwerk voor de expositie. Daarnaast gingen ook Ard Doko, Lidy Jacobs, Joseph Klibansky, Danielle Kwaaitaal, Ans Markus, David Bade/Tirzo Martha/IBB en Niels Smits van Burgst met één of meerdere songs aan de slag.

De Fundatie wil met de expositie een verbinding maken tussen muziek en beeldende kunst. De hoop is dat mensen die normaal niet zo snel naar een museum gaan, maar wel interesse hebben in de muziek van Nick en Simon, nu toch naar de Fundatie komen. Via een geluidsdouche boven het kunstwerk wordt bij het bekijken van het schilderij de muziek afgespeeld die de kunstenaar heeft geïnspireerd voor zijn of haar kunstwerk.

De kritiek die sommigen hebben op de combinatie kunst en populaire muziek wordt weggewuifd door de zangers, het museum en de kunstenaars. Zij zien juist de laagdrempelige manier om kunst te zien als een voordeel. Nick en Simon vinden het heel bijzonder dat hun muziek nu niet alleen te horen is, maar ook te zien, te ervaren en bij een groot kunstwerk ook om doorheen te lopen. De zangers vinden de tentoonstelling een uitdaging die het hokjesdenken van sommige kunstliefhebbers uitdaagt.

De tentoonstelling 'Open' is tot 3 januari te zien in het museum aan de Blijmarkt in Zwolle.

Deel dit artikel:

Reageren