Groen Overijssel

Documentaire ‘Ons Riet’ zie je 11 juli bij RTV Oost

De Kop van Overijssel is al een paar honderd jaar onlosmakelijk verbonden met riet. Het bijzondere ambacht van het riet snijden en de toepassing van het riet zijn cultuurhistorisch erfgoed. De riet-gedekte boerderijen hebben het landschap van Overijssel een eigen kenmerkend karakter gegeven. Op dinsdag 11 juli zie je bij RTV Oost de documentaire ‘Ons Riet’, waarin het verhaal wordt verteld van het riet uit de Weerribben-Wieden.
De Weerribben-Wieden is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Een gebied waar turfwinning eeuwenlang de belangrijkste broodwinning was. Dankzij de drassige bodem, waarop rietgewas goed gedijde, ontwikkelde het gebied zich tot rietland. Zo werd het riet voor de bevolking een nieuw middel van bestaan.

Ons Riet

In de documentaire zie je hoe de werkwijze van het snijden, bewerken en vervoeren van het riet veranderde. Van riet snijden met de hand tot steeds modernere en meer duurzame methodes. Ook het rietdekken is een vak apart. De documentaire neemt je mee langs de mooiste riet-gedekte boerderijen en laat je kennis maken met vaktermen als uilenluiken, nokvorsten en toefjes.
‘Ons Riet’ maakt duidelijk hoe de rietcultuur het Overijssels landschap mede heeft gevormd. Het laat zien dat ondanks het feit dat er steeds minder rietsnijders zijn en er nog genoeg uitdagingen zijn, het ambacht de tand destijds heeft doorstaan. Het riet snijden blijft zich door ontwikkelen en speelt nu in de 21e eeuw ook een belangrijke rol in het beheer van de natuur.
De documentaire ‘Ons Riet’ zie je op dinsdag 11 juli vanaf 17.30 uur elk uur op TV Oost. De documentaire wordt op zaterdag 15 juli herhaald en kan online teruggekeken worden. Alle uitzendtijden vind je op rtvoost.nl/tv.
‘Ons Riet’ is gemaakt door André van der Zee / Beleef! Media in samenwerking met Overijsselacademie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.