Nieuws

Onderhandelende partijen zijn het eens: coalitieakkoord in Overijssel

De champagne
De champagne de 5 partijen zijn eruit in Overijssel (© Facebook Carla Evers)
De BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en SGP zijn eruit: zij gaan definitief het nieuwe dagelijkse bestuur van Overijssel vormen. De laatste knopen over het coalitieakkoord zijn doorgehakt, de champagne ontkurkt. Al blijft het voor de inwoners van Overijssel nog een paar dagen spannend.
"Mooi nieuws! Na veel goede gesprekken hebben we een prachtig coalitieakkoord voor Overijssel", zo kondigt BBB-fractievoorzitter Carla Evers het akkoord in Overijssel aan. Wat er precies in dat akkoord staat, wordt later deze week duidelijk tijdens een presentatie. En daarmee heeft Overijssel vier maanden na de verkiezingen een nieuw bestuur.
Evers: 'Geen toverstaf'
“De Overijsselaar is straks blij verrast”, denkt Carla Evers, die wel benieuwd is naar de reacties op het akkoord met onder meer GroenLinks, een onverwachte partner voor de BBB. “Wij hadden dat advies oprecht niet zien aankomen. Maar het is heel belangrijk hoe mensen met elkaar omgaan denk ik. Willen luisteren. Met nieuwsgierigheid bereik je meer dan met het gestrekte been. De gesprekken waren heel prettig, zorgvuldig en respectvol.”

Hoewel BBB alleen al meer zetels heeft dan de 4 andere coalitiepartijen, betekent dit niet dat het verkiezingsprogramma van BBB één-op-één in het akkoord is opgenomen. “Iedereen moet water bij de wijn doen. Het is wel een akkoord waar wij heel blij mee zijn. Of stemmers teleurgesteld kunnen raken? Nee. Nou ja… je hebt altijd te maken met wet- en regelgeving, Europees en landelijk bijvoorbeeld. Denk aan het landelijk gebied, energietransitie, mobiliteit. Sommige zaken kunnen we niet direct beïnvloeden, ik heb geen toverstaf. We hebben gekeken naar waar we wel over gaan, en hoe we daar de beste afspraken voor Overijssel over kunnen maken.”

Met wie?

Na die verkiezingen op 15 maart was in Overijssel één ding duidelijk: de nieuweling BoerBurgerBeweging (BBB) zal plaatsnemen in het nieuwe dagelijks bestuur. Met 17 van de 47 zetels kon niemand daar omheen.
Veel politieke partijen hadden wel oren naar een plekje naast de BBB, maar na de verkenning kwam er een verrassend advies uit: ga overleggen met GroenLinks, PvdA, VVD en SGP. En dus niet met het CDA, dat zichzelf voor het eerst sinds mensenheugenis veroordeeld ziet tot een rol in de oppositie. De partij was jarenlang consequent de grootste in Overijssel, maar telt nu nog slechts vier zetels.
Carla Evers viert de verkiezingsoverwinning
Carla Evers viert de verkiezingsoverwinning © RTV Oost / Jauke Boerdam

'Spannend'

"Voor BBB was het advies van de verkenners niet verwacht, niet vanzelfsprekend en zeker spannend", noemde fractievoorzitter Carla Evers de beoogde samenwerking met vooral GroenLinks. Maar het 'samen doen' kwam bij elke partij terug. In Overijssel streefden alle partijen naar een 'brede coalitie met ervaring'.
Vooral vanwege die ervaring mochten SGP en PvdA ook aanschuiven: zij leveren met Tijs de Bree en Gert Harm ten Bolscher twee gedeputeerden die in de vorige periode ook al die rol bekleedden. De vier andere gedeputeerden lieten voor de verkiezingen al weten dat ze niet door zouden gaan.

Rechte lijn

De onderhandelingen vonden de afgelopen maanden plaats in de weekenden, waarbij de partijen - onder leiding van de formateurs - de belangrijkste thema's voor de provincie langsliepen. Ondersteund door informatiesessies zochten de partijen naar overeenkomsten en compromissen.
In één rechte lijn: waar het in andere provincies soms al snel of juist op het laatste moment misging, lijkt het in Overijssel in goede harmonie te zijn verlopen. Al duurde het wel een maand langer dan vier jaar geleden. In Friesland ging het overigens nog mis ná de champagnefoto (de PvdA trok zich na een nachtje slapen alsnog terug), maar in Overijssel houdt niemand rekening met eenzelfde scenario. Voor GroenLinks betekent het akkoord dat de partij voor het eerst in de Overijsselse coalitie zit.
Wat de uitkomst van de onderhandelingen voor de inwoners zal zijn, en hoe het huidige beleid verandert, wordt donderdag duidelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.