Nieuws
BBB kneedt verrassende coalitie met als drijfveer: ''Overijssel is mooi en dat willen we zo houden"

Het leek een opgave die vooraf als bijna onmogelijk werd bestempeld. Toch slaagde de BoerBurgerBeweging (BBB) als vreemde eend in de bijt van de Overijsselse politiek er in om verbinding te zoeken met de gevestigde orde voor het vormen van een nieuw provinciebestuur. BBB, de grootste partij van Overijssel, sloot gisteren het coalitieakkoord met VVD, PvdA, SGP en GroenLinks. BBB-fractievoorzitter Carla Evers is er eerlijk over: "Ik had het toen we met de onderhandelingen begonnen niet verwacht."
In de eerste onderhandelingen om te zien of er een coalitie mogelijk was, koos de BBB er bewust voor om het simpel te houden. Dat pakte goed uit. "We begonnen met de belangrijkste onderwerpen voor Overijssel, met name de onderwerpen waar grote verschillen tussen de partijen zouden kunnen zitten. Dat is landbouw, natuur en energie", aldus Evers. "Eigenlijk gingen die gesprekken heel erg goed. En toen had ik zoiets van als we hier al overeenstemming kunnen bereiken, nou dan zou de rest toch ook wel goed gaan. En dat ging inderdaad."
Harde noten
Dat BBB er uitkwam met GroenLinks mag verrassend worden genoemd. Beide partijen staat lijnrecht tegenover elkaar in het politieke spectrum. Je mag verwachten dat over thema's als natuur, landbouw en energie harde noten te kraken zijn. En toch viel dat mee, ervaarde Evers. "Want het waren gesprekken met mensen die zeer betrokken zijn met Overijssel, die de opgaven ook heel goed kennen en willen dat Overijssel een goede provincie blijft voor de mensen die er wonen, werken en leven. Dat gevoel was er bij iedereen, bij alle partijen, en dat was heel mooi."
"In de gesprekken was geen polarisatie, zoals ik kijk op een bepaalde manier naar de wereld en we gaan de wereld zo inrichten als wij dat willen. Het uitgangspunt van alle gesprekspartners was steeds Overijssel is een mooie provincie en dat willen wij zo houden."
Brede samenwerking
Opvallend is ook dat de BBB in de vorming van een nieuw provinciaal bestuur aanstuurde op een brede samenwerking. De veronderstelling is dat BBB als politieke nieuwkomer de steun van ervaren bestuurders nodig heeft. Partijen als PvdA en SGP hebben vaker met het bijltje gehakt en kunnen een gedeputeerde leveren die het klappen van de zweep kent.
Evers ontkent dat dit dé reden is voor bestuurlijke samenwerking met PvdA en SGP. "Je doet die partijen tekort als je stelt dat we hen nodig hebben omdat ze ervaren bestuurders hebben. De ervaring van mensen die al langer meedraaien en weten hoe het werkt is als toegevoegde waarde mooi, maar het gaat er meer om dat we met al deze partijen een brede basis hebben in de vertegenwoordiging van de Overijsselse samenleving."
Zorgen uiten
Donderdag wordt bekend gemaakt wat er precies in het coalitieakkoord staat en welke kant Overijssel opgaat onder het bewind van de BBB. Het valt de fractievoorzitter van de BBB op dat er bij zowel boeren als natuurbeheerders flinke zorgen worden geuit, nog voordat de uitgangspunten van het nieuwe provinciale beleid zijn gepresenteerd.
Evers: "Ik ben de politiek ingegaan omdat ik vind dat het anders moet. En het valt me tegen dat er op voorhand van diverse kanten weinig vertrouwen is in het beleid dat we willen voeren. En waarom mijn hele fractie deze stap heeft gezet. Wij vinden het gewoon niet goed gaan en juist daarom zijn we aan de onderhandelingstafel gaan zitten."
"Ik snap wel dat er angst is bij onze achterban of wij goede afspraken hebben kunnen maken. Maar heb nou gewoon een beetje vertrouwen en wacht hoe het donderdag in het akkoord staat. En als het vertrouwen er dan nog niet is ga dan het gesprek aan waarover je je zorgen blijft maken."