Nieuws

Minister Harbers: 'Mogelijk gaan we delen N35 toch aanpakken'

Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat
Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat © ANP / Robin Utrecht
Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat, laat weten dat delen van de N35 tussen Zwolle en Twente mogelijk toch aangepakt kunnen worden. Dat zei hij vanmorgen tijdens een werkbezoek aan Twente.
De aanpak van de N35 tussen Wijthmen en Nijverdal gaat voorlopig niet door. Ook is er geen geld meer voor het knooppunt Azelo - Buren, meldde minister Harbers 1,5 week geleden.
Volgens Harbers is het niet zo dat de N35 in zijn geheel op de lange baan geschoven is. "Niet de hele N35 is gepauzeerd. De deelprojecten Wierden-Nijverdal en knooppunt Raalte staan nog op de lijst en daar willen we gewoon mee doorgaan."

Stikstof en hoge kosten

Volgens de minister hebben de vertragingen in het werk aan de weg vooral te maken met de beperkingen die de uitstoot van stikstof veroorzaken. Daarnaast lopen de materiaalkosten in de wegenbouw steeds verder op waardoor alles een stuk duurder wordt. Toch wil dat niet zeggen dat het werk aan de N35 in zijn geheel op de lange baan geschoven is.
"Ik weet hoe belangrijk de N35 is voor de regio", zegt Harbers:
Minister Harbers: 'Mogelijk gaan we delen N35 toch aanpakken'

'Misschien sneller'

"Het stuk Wierden-Nijverdal en knooppunt Raalte, dat zijn twee deelprojecten waarvan we denken dat ze ook qua stikstof misschien sneller vooruit te trekken zijn", aldus Harbers. "Daar zullen we met de provincie goed naar moeten kijken."
De gelden die gereserveerd waren voor de N35 zijn nu aan andere infrastructurele projecten besteed. Dat geldt ook voor 16 andere infrastructurele projecten. "We moeten er ook op letten dat er niet steeds meer bruggen en sluizen verslechteren waardoor ze niet meer open of dicht kunnen. Dat zou Nederland op korte termijn nog verder op slot kunnen zetten en dat wil ik voorkomen."
Er zijn volgens de minister "grote tekorten op het onderhoud van alle infrastructuur door heel Nederland en die wil ik graag goed houden. We willen ook geen grote gaten in de weg zoals je in andere landen wel ziet."
De minister zette een streep door de aanpak van N35 tussen Wijthmen en Nijverdal
De minister zette een streep door de aanpak van N35 tussen Wijthmen en Nijverdal © ANP

Noodgedwongen uitstel

"Het andere stuk Wythmen - Nijverdal staat op pauze en dat is uitdrukkelijk geen afstel. Het is noodgedwongen uitstel maar moet op enig moment wel weer ter hand genomen worden", zegt Harbers. "Over de komende jaren moeten we de puzzel weer kloppend maken zodat er weer geld komt voor de projecten die nu op pauze staan."
Harbers realiseert zich dat hij in Overijssel geen vrienden heeft gemaakt. "Vanzelfsprekend en in alle toonaarden realiseer ik mij dat. Wees gerust, ik weet hoe belangrijk dit project is voor de regio, ik heb er zelf ook hoofdpijn en buikpijn van gehad in aanloop naar deze beslissing."
Volgens de minister wordt nu eerst gekeken hoe er meer ruimte kan worden gemaakt in de stikstofdiscussie. "Als we de komende jaren weer geld bij kunnen leggen bij de projecten die nu op pauze staan en we de menskracht hebben, dan kunnen we die projecten alsnog aanpakken. Maar dat gesprek zullen we met alle provincies moeten voeren, ook om te kijken hoeveel stikstofruimte er in dat gebied is."
Mariënheem is het enige dorp in Nederland waar een rijksweg dwars doorheen loopt
Mariënheem is het enige dorp in Nederland waar een rijksweg dwars doorheen loopt © RTV Oost

'Het is hun geld, daar ga ik niet over'

De minister heeft geen idee wat er nu moet gebeuren met het geld dat de provincie Overijssel en investerende bedrijven klaar hadden liggen voor de N35. Met name in Mariënheem wordt de pijn gevoeld, dit dorp is de enige in Nederland dat nog gesplitst wordt door een rijksweg.
"Bij het Rijk hebben we een groot deel van de gereserveerde gelden nu weggehaald voor andere projecten. Wat provincie en andere financiers in de regio met hun geld doen, daar ga ik niet over. Ik sta er wel voor open om samen met de regio te bekijken of we met het restant budget van het Rijk nog wat noodmaatregelen kunnen nemen om er voor te zorgen dat de opstoppingen niet nog erger worden."
Aan het einde van het interview wil Harbers nog één ding duidelijk maken: "Ik sta hier ook met ontzettend veel pijn in m'n hart en ik begrijp de teleurstelling als geen ander. Ik hoop ook op begrip dat ik in Nederland niet wil zien wat je elders wel eens tegen komt, van die grote gaten in de weg. Dat wil ik voorkomen en daar gaan we eerst wat aan doen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.