Nieuws

Hardenberg vangt 400 extra Oekraïners op: twee locaties in Bergentheim en Dedemsvaart

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
Het gemeentebestuur van Hardenberg wil de komende tijd 400 extra Oekraïners opvangen. Dat is bovenop de groep van 100 ontheemde Oekraïners die al in Hardenberg verblijft, gevlucht voor het oorlogsgeweld in hun vaderland. Hardenberg heeft voor die uitbreiding twee locaties op het oog in Bergentheim en Dedemsvaart.
Omwonenden van de locaties zijn vandaag per brief over de plannen geïnformeerd.
In Bergentheim gaat het om een perceel aan de Van Roijenweg, in Dedemsvaart om een terrein aan de Zuidwolderstraat. Ook het Gezondheidspark in Hardenberg is geschikt om op langere termijn in te richten als tijdelijke opvanglocatie, aldus de gemeente in een toelichting op de plannen.

Woonunits

De Oekraïners worden opgevangen in woonunits, die onderdak bieden aan maximaal zes personen. Het aantal bewoners per unit ligt aan de gezinssamenstelling. De Oekraïense ontheemden wonen er zelfstandig. De gemeente regelt voorzieningen en begeleiding bij het leren van de taal en het vinden van een baan.

Periode drie jaar

De verwachting is dat de eerste Oekraïners op z'n vroegst in het laatste kwartaal van dit jaar hun intrek kunnen nemen.
De precieze duur is afhankelijk van de situatie in Oekraïne. In eerste instantie gaat het om een periode van drie jaar. Dit kan indien nodig met twee jaar worden verlengd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.