Mogelijk vertrek van rechtbank uit Almelo baart PvdA ernstige zorgen

De PvdA in Almelo heeft signalen opgevangen dat de rechtbank in de stad mogelijk dicht moet. En dat baart de partij ernstige zorgen. De PvdA trekt daarom nu aan de bel.

De fractie zet lokale en landelijke middelen in om een mogelijk vertrek te voorkomen. Zo heeft de partij contact gezocht met leden van de Eerste en Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de situatie in Almelo. Ook zal de fractie er bij het college van burgemeester en wethouders van Almelo op aandringen om zo snel mogelijk actie te ondernemen om een eventueel vertrek te voorkomen.


Sluiting desastreus voor regio

Volgens de PvdA is de sluiting van de rechtbank desastreus voor de stad en de regio. De sluiting van de rechtbank treft niet alleen de medewerkers van de rechtbank in Almelo, maar de hele juridische sector én het huis van bewaring De Karelskamp. Dat zou zonder rechtbank in Almelo geen bestaansrecht hebben en zouden veel banen kunnen verdwijnen.

Twee jaar geleden was het voortbestaan van De Karelskamp in gevaar en werd er met succes een offensief ingezet om toenmalig staatssecretaris Teeven van gedachten te doen veranderen.


Zwolle nieuwe hoofdvestiging

De rechtbank in Almelo is onderdeel van de rechtbank Overijssel en werd vorig jaar flink verbouwd en uitgebreid met een hypermoderne zittingszaal. Het kabinet heeft eerder ingezet op vestiging van overheidsgebouwen in provinciehoofdsteden, wat betekent dat de rechtbank Overijssel het nieuwe gebouw van de rechtbank in Zwolle als hoofdvestiging krijgt.

Het plan voor de sluiting wacht nog op bekrachtiging door de minister. Op 31 augustus moet duidelijk worden of de rechtbank in Almelo open blijft. Het ministerie en de rechtbank ontkennen vooralsnog het voornemen tot sluiting.

Meer over dit onderwerp:
rechtbank Rechtbank Almelo Almelo PvdA Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren