Nieuws

NAM moet injectieputten voor afvalwater in Twente toch sluiten

Nam werkte in 2021 aan gescheurde buizen op de injectielocatie voor afvalwater in Rossum
Nam werkte in 2021 aan gescheurde buizen op de injectielocatie voor afvalwater in Rossum © RTV Oost
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet de putten voor de injectie van afvalwater in de diepe bodem van Twente toch sluiten. Het oliebedrijf wilde van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een ontheffing om de injectieputten open te houden. Het is nog niet zeker of het afvalwater uit de oliewinning wel in Drenthe geïnjecteerd mag worden en zolang dat niet rond is wilde de NAM de Twentse putten in optie houden. Een meerderheid van de Tweede Kamer stak daar vanmiddag een stokje voor.
Tot eind november 2021 stroomde er dagelijks miljoenen liters afvalwater uit de Drentse oliewinning in de diepe bodem van Noordoost-Twente. Die injectie werd stil gelegd omdat de NAM de milieunormen overschreed voor een aantal chemische stoffen in dat water. Om te voorkomen dat de vergunning werd ingetrokken moest het bedrijf de afvalwaterinjectie en daarmee dus ook de oliewinning in Drenthe stilleggen.

Angst voor verontreiniging

In Noordoost-Twente is aanhoudende weerstand tegen het lozen van chemisch verontreinigd afvalwater in de diepe bodem. Staatssecretaris Vijlbrief, verantwoordelijk voor alle mijnbouw in Nederland, begreep die weerstand 'omdat Twente wel de lasten draagt maar niet de lusten krijgt'. Volgens hem zou het beter zijn om het afvalwater terug te pompen in het gebied waar ook de olie wordt gewonnen, in Schoonebeek in Drenthe.
Maar het vergunningstraject in die provincie neemt meer tijd dan waar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de NAM op hadden gerekend. Ook in Schoonebeek is kritiek, meer dan de helft van de inwoners is tegen de plannen.
Er is volgens een recent onderzoek onder de bevolking van Schoonebeek vooral angst over verontreiniging van de bodem en het oppervlaktewater. De vergunningen zijn nog niet aangevraagd en het kan nog wel een paar jaar duren voordat de NAM alles in Drenthe in gereedheid heeft.
Staatssecretaris Hans Vijlbrief tijdens een werkbezoek aan de afvalwaterlocaties in Twente
Staatssecretaris Hans Vijlbrief tijdens een werkbezoek aan de afvalwaterlocaties in Twente © RTV Oost

Wettelijke plicht

Wettelijk moet het bedrijf de injectieputten ontmantelen als die een jaar of langer niet in gebruik zijn geweest. Om dat te voorkomen wil de NAM een ontheffing van het ministerie van EZK. De NAM wilde de Twentse putten niet opruimen maar achter de hand houden. Mocht het er in Drenthe niet van komen, dan zou de oliewinning toch kunnen worden opgestart als het water dan in de Twentse putten mag worden afgevoerd.
Een woordvoerder van de NAM ontkent dit: "De NAM heeft geen plannen de waterinjectie in Twente te hervatten. Onze focus is om samen met de bewoners en bestuurders dit project in Schoonebeek tot een succes te maken.”

Definitief verwijderen

Gistermiddag werd het voornemen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij besproken in de Tweede Kamer. Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks diende een motie in. Daarin verzoekt zij de staatssecretaris om de ontheffing niet te verlenen. Ze wil dat de NAM wordt verplicht om alle voormalige injectieputten in Twente te ontmantelen en definitief te verwijderen. Die putten liggen in Dinkelland en in Tubbergen.
Hans Vijlbrief zou de motie naast zich neer kunnen leggen maar hij liet een oordeel daarover aan de Tweede Kamer. Die stemde vandaag in meerderheid in met de motie. Dit betekent dat de NAM een plan moet maken om de putten definitief te sluiten, het bedrijf mag daarvoor van de Tweede Kamer niet langer uitstel krijgen.
Vijlbrief: "Ik kan niet, zoals het dictum van de motie zegt, de NAM verplichten om een verwijderingsplan in te dienen. Maar ik kan wel met de NAM in gesprek gaan over de vraag of zij dat willen doen. Dat zal ik doen en daar zal ik na het reces verslag van doen, want ik ben het uiteindelijk eens hiermee. We zijn het ook eens over het doel."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.