Nieuws

Snoeiharde kritiek op coalitieakkoord: 'broddelwerk', 'heel algemeen' en 'verdrietig van''

De vijf fractievoorzitters met het coalitieakkoord
De vijf fractievoorzitters met het coalitieakkoord © Vincent Jannink / ANP
Heel veel mooie woorden waar je nauwelijks op tegen kan zijn. Maar hoe we het de komende vier jaar in Overijssel gaan aanpakken, lezen we niet terug. Dat is samengevat de kritiek van oppositiepartijen op het gisteravond gepresenteerde coalitieakkoord van de provincie Overijssel. Veel van het huidige beleid wordt gewoon voortgezet. "Na 2,5 maand onderhandelen met dit komen? Een broddelwerk."
Vrede op aarde voor iedereen, maar hoe? Dat is nog even de vraag. Dat gevoel houdt Renilde Huizenga (D66) over aan het akkoord. "Het is heel algemeen, en klinkt allemaal mooi. 'Schouder aan schouder, samen doen'. Ik lees veel zaken waar je niet tegen kan zijn. Wij hadden liever concretere zaken gelezen. Zeker met een frisse, nieuwe partij als BBB erbij. Zij zouden het anders gaan doen. Dat zie ik er niet in terug."

'Ons beleid wordt doorgezet'

"Dit had een CDA'er ook kunnen opschrijven. Ik herken zelfs formuleringen", reageert Rick Brink (CDA) op het coalitieakkoord. Voor het eerst ooit valt zijn partij buiten de boot in de Overijsselse coalitie, het CDA is oppositiepartij. Maar verandert het beleid? "Ik zie veel continuering. De landbouwplannen, aandacht voor familiebedrijven, sociale kwaliteit, woningbouw; daar zie ik weinig wijzigingen." Hij concludeert dan ook dat de CDA-bestuurders (Eddy van Hijum en Roy de Witte) de afgelopen jaren goed werk leverden. "Heel veel beleid wordt gewoon doorgezet, dat geeft ook een gevoel van trots."
Rick Brink
Rick Brink © RTV Oost
Toch is hij, als oppositieleider, uiteraard ook kritisch. Bijvoorbeeld op het verhogen van de provinciale motorrijtuigenbelasting (opcenten) voor één jaar. "Een lastenverzwaring, daar ben ik minder blij mee. Wij hebben er altijd voor gekozen om dat niet te doen, door scherp te kijken naar uitgaven." Het windbeleid begrijpt hij niet. "Ze willen het samen doen, van onderop, maar pakken ondertussen stevig de regie. Dat snap ik niet helemaal. En ik mis een Europese paragraaf."

'Broddelwerk'

"Als je na 2,5 maand onderhandelen hiermee aan komt... Een broddelwerk", steekt Fred Kerkhof (JA21) van wal. "Ik zie heel veel open eindjes, en geen 'hoe'. Het is allemaal heel vlak. Vlees noch vis. Ik denk dat de proteststemmers erg teleurgesteld zullen zijn in de beloofde frisse wind van BBB. Eigenlijk hebben we het CDA ingeruild voor BBB, de ChristenUnie voor GroenLinks en gaat het beleid gewoon door."
Fred Kerkhof
Fred Kerkhof © RTV Oost
Toch ziet Kerkhof wel positieve punten. "De nieuwe bestuursstijl, al moeten we dat nog zien. Het 'meten is weten', geen gedwongen uitkoop van boeren, aandacht voor tradities. Dat is prima."

'Verdrietig van'

"Van het hoofdstuk landbouw en natuur werd ik een klein beetje verdrietig", reageert Luuk Folkerts (Partij voor de Dieren). Hij had gehoopt dat bestaande problemen in ieder geval als dusdanig benoemd zouden worden. "De probleemdefinitie ontbreekt. De veel te grote veestapel: kippen, koeien en varkens worden niet eens genoemd. En het 'meten is weten' vind ik erg ingewikkeld, dat gaat helemaal mee in het frame van de agro-industrie. Alsof we onvoldoende weten over de staat van de natuur. Dat weten we wel. Ja, dan zakt de moed mij in de schoenen."
'We gaan ons aan de wet houden'. Hoezo? We zijn toch geen bananenrepubliek
Renate van der Velde, ChristenUnie
Dat meermaals te lezen valt dat de coalitiepartijen zich aan de wet zullen houden, vindt hij maar vreemd. "Als het nodig is om dat op te schrijven, als provinciale overheid..." Zijn collega van de ChristenUnie, Renate van der Velde, sluit zich daarbij aan. "Vier jaar geleden zat ik zelf aan de onderhandelingstafel, toen kwam het houden aan de wet niet im Frage. 'We gaan ons aan de wet houden'. Hoezo? We zijn toch geen bananenrepubliek."

'Kwetsbaar'

Los daarvan ziet Van der Velde van de ChristenUnie, net als CDA'er Brink, dat veel beleid van hun partijen gewoon doorgezet wordt. "Van tachtig procent denk ik, goed idee dat jullie daarmee doorgaan. Maar het lijkt mij kwetsbaar dat de vijf partijen het niet eens konden worden over wat de problemen eigenlijk zijn, want dat lees je nergens terug. Het is de kool en de geit sparen. Maar fijn dat ze het over de open deuren in ieder geval eens zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.