Nieuws
Overschrijding aantal 'giftreinen' al jaren aan de gang, omwonenden niet verrast

De overschrijding van het aantal treinen met gevaarlijke stoffen aan boord gebeurt in Overijssel al langer. Niet alleen in 2022, zoals RTV Oost gisteren meldde, maar in elk geval ook in de vier jaren daarvoor. In 2019 reden er zelfs 3395 ketelwagens met brandbare vloeistoffen tussen Almelo en Deventer terwijl dat er maar duizend mogen zijn. Voor omwonenden van het spoor in Wierden, die al twintig jaar strijden tegen het toenemende aantal goederentreinen, komen deze cijfers niet als een verrassing. "Het is wel zorgwekkend."
Kenniscentrum InfoMil houdt cijfers over het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor al jaren bij. Het aantal ketelwagens* met toxisch gas en toxische vloeistoffen blijft netjes onder de norm. Maar als het om brandbare gassen en brandbare vloeistoffen gaat, lijkt er haast geen maximum te zijn. Zo reden er in 2018 1687 ketelwagens met brandbare gassen tussen Almelo en Deventer. Ruim acht keer de toegestane hoeveelheid van 210.
*Een container met brandbare stoffen wordt geteld als een halve ketelwagen, omdat een container een kleinere inhoud heeft. Een container met giftige stoffen telt als een derde ketelwagen.
Voor Johan Lesscher en Johan van Buuren uit Wierden komen deze cijfers niet uit de lucht vallen. Beide heren wonen al decennialang naast een spoorwegovergang én strijden al ruim twintig jaar tegen de overlast van goederentreinen. "Wij weten al langer dat het aantal giftreinen dat hier langs gaat veel te veel is. Maar hoeveel precies, dat weet je niet. Want er staat niet op de treinen wat voor stof er precies in zit", aldus Lesscher.
De Veiligheidsregio Twente trekt nu aan de bel. "De toename van het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor in combinatie met de ontwikkelingen rondom het spoor, baart ons zorgen. We gaan onze zorgen hierover uiten bij het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, samen met de andere veiligheidsregio's uit Oost-Nederland."
'Inzetten op risicocommunicatie'
De enorme hoeveelheid gevaarlijke stoffen door Overijssel is een gevolg van de overvolle sporen. De huidige spoorlijnen raken overbelast. Het personenvervoer en goederenvervoer groeit, maar het spoornetwerk blijft hetzelfde. Om mensen zelfredzamer te maken, wil de Veiligheidsregio Twente inzetten op risicocommunicatie. "Dat gaat om inwoners die wonen, werken of verblijven rondom het spoor in Hengelo, Almelo, Borne, Oldenzaal, Wierden en Rijssen-Holten. We willen dat zij een gevaarlijke situatie kunnen herkennen, weten dat ze iets moeten doen en weten wat ze moeten doen."
Wij spraken omwonenden over de vele goederentreinen met gevaarlijke stoffen aan boord:
Omwonenden over de enorme hoeveelheid 'giftreinen' over het Overijsselse spoor
Lesscher is sceptisch over die plannen. "Op de treinen staat niet wat erin zit. Dus hoe moeten wij nou weten om wat voor giftrein het gaat? Dat is voor ons niet bekend. Wat moeten we dan doen als er een trein ontspoort? Moet ik ernaartoe met een brandblusser of een emmertje water? Ik denk dat iedereen ons uitlacht."
Wat volgens hem wél de oplossing is? "Ik denk dat het aantal goederentreinen minder moet worden. Dat ze via een andere weg richting Duitsland gaan. En niet meer dwars door het dorp." Van Buuren vult hem aan. "Het wordt weleens tijd dat er een keer iets gebeurt. Maar we strijden door, totdat we resultaat hebben."