nieuws

Toekomst voor stallen van Spijkervet in Steenwijk blijft onzeker

Het oude stallencomplex in Steenwijk is eigendom van de gemeente. Het pand staat al een paar jaar in de verkoop, maar door de monumentale status is dat lastig. Mogelijk gaan de stallen over naar Boei, een gespecialiseerde onderneming voor hergebruik van cultureel erfgoed.
De monumentale stallen van Spijkervet in de Kalverstraat in Steenwijk zijn belangrijk historisch erfgoed voor Steenwijk. De 100 jaar oude paardenstallen zijn na jaren leegstand nu in gebruik als verkoophal voor particulieren en kleine bedrijfjes.

Slopen mag niet

De stallen zijn een rijksmonument, dus ze mogen in elk geval niet worden gesloopt of aangetast worden. Maar ze moeten wel nodig worden opgeknapt en dat kost miljoenen. De gemeente is al jaren op zoek naar een nieuwe eigenaar.
Op dit moment zijn de onderhandelingen met Boei in volle gang. Deze maatschappelijke onderneming is gespecialiseerd in het herstellen en hergebruiken van cultureel erfgoed. Meer wil de gemeente Steenwijkerland er niet over zeggen zolang er nog wordt onderhandeld.

Monumentale waarde

De luxe paardenstallen in de Kalverstraat in Steenwijk werden ruim honderd jaar geleden gebouwd door de gegoede familie Spijkervet. In de jaren vijftig kwamen ze leeg te staan. Sindsdien is er helemaal niets veranderd, de stallen zijn nog helemaal in oorspronkelijke staat.
Daardoor is de monumentale waarde groot. Welke plannen Boei met het pand heeft, is nog niet bekend. Zolang er geen nieuwe eigenaar is, mogen de Stallen van Spijkervet de huidige bestemming als verkoophal houden.

Brocante in de kou

In de stallen kan iedereen die iets wil verkopen of promoten voor een klein bedrag een stelling of stalletje huren. De historische sfeer leent zich goed voor de verkoop van brocante en mooie tweedehands spulletjes. Ook worden er vaak zelfgemaakte artikelen aangeboden.
De stallen zijn wel wat primitief, er is geen enkele verwarming en ook nauwelijks elektra. Toch trekken de stallen inmiddels bezoekers uit het hele land en zijn de stellingen en verkoopstalletjes erg gewild bij kleine bedrijfjes en particulieren.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.