Supporters GA Eagles starten campagne tegen beloftenelftallen in Jupiler League

Supporters van Go Ahead Eagles zijn een campagne gestart tegen de deelname van beloftenteams in de Jupiler League. Op de website www.stopdebeloften.nu kan een petitie worden getekend. Afgelopen weekend waren er al 6000 mensen die de petitie hebben ondertekend.

Al sinds de invoering van beloftenteams in de Jupiler League is er weerstand tegen, maar de KNVB heeft weinig tot niets veranderd. Momenteel spelen Jong Ajax en PSV in de Jupiler League en eerder deed FC Twente dat ook. Overigens ging Go Ahead Eagles in de eerste speelronde met 1-0 onderuit bij Jong PSV.

Missie

'Onze missie is om clubs en supporters te verenigen tegen deze beloftenelftallen en willen we daadkrachtiger optreden richting de KNVB. Verenig je dus als club en supporter met de tegenstanders van de beloftenelftallen en teken deze petitie! Dit kost slechts één minuut van je tijd!', valt te lezen op de website.

Argumenten

De initiators van de website komen met drie argumenten:


1. Sportief en commercieel onaantrekkelijk
Ons eerste argument is dat de wedstrijden tegen beloftenelftallen geen ambiance hebben. Gemiddeld zitten er significant minder mensen op de tribune en zijn er significant minder mensen die de wedstrijd via een tv-dienst bekijken. Dit heeft zowel negatieve effecten op commercieel vlak als op sportief vlak.


2. Competitievervalsing als gevolg van wisselingen in elftal
Zoals afgelopen seizoen al wel is gebleken vinden er veel wijzigingen plaats in de beloftenelftallen. Veel eerste elftalspelers worden gedurende de competitie opgesteld, ook ondanks de onlangs aangescherpte regels. Dit zorgt ervoor dat de tegenstanders van de beloftenelftallen te maken krijgen met een sterk fluctuerend kwaliteitniveau van de beloftenelftallen. De kans op competitiepunten fluctueert mede hierdoor.


3. Beloftenelftallen niet gelijk behandeld
De beloftenelftallen worden in de competitie anders behandeld dan de overige clubs in de eerste divisie. beloftenelftallen maken immers geen kans op een periodetitel, promotie en degradatie.

De vraag is of er veel gaat veranderen. De KNVB heeft voor komend seizoen een nieuwe opzet gepresenteerd waardoor er zelfs nog meer beloftenteams in de Jupiler League kunnen gaan spelen in de toekomst.

Meer over dit onderwerp:
Go Ahead Eagles Betaald voetbal Voetbal Sport
Deel dit artikel: