nieuws

Voormalige vliegbasis Enschede geeft oorlogsgeheimen prijs

Het voormalige vliegveld in Enschede gaat z'n oorlogsgeheimen prijsgeven. Langs verschillende ruïnes, gebouwen en plekken uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog wordt een route aangelegd. Nu is het nog verboden gebied.
De bedoeling is dat de route volgend jaar open gaat. Er is dan onder meer het oude Duitse commandocentrum te bekijken, dat aan het eind van de oorlog werd gebombardeerd.

Exact zo als 70 jaar geleden

De brokstukken liggen er, verscholen in het groen, nog steeds zo bij als 70 jaar geleden. Ook kan de schietbaan worden bekeken. Die gebruikten de Duitsers om de boordwapens van hun Messerschmitts uit te richten en te oefenen met schieten.
Aan het eind van de schietbaan staat een bunker met daarin een grote berg zand. Alles ligt er nog hetzelfde bij als toen.

'Stille getuigen, harde feiten'

Naast deze plekken gaat de route nog langs verschillende andere bezienswaardigheden. Waarschijnlijk krijgt het project de titel 'Stille getuigen, harde feiten'.

Op dit moment wordt het voormalige vliegveld aangepakt. Een groot deel wordt natuurgebied, deels wordt het toegankelijk. Naast natuurwerkzaamheden worden ook de veel bommen en ander soort munitie onschadelijk gemaakt. Het vliegveld is veelvuldig gebombardeerd aan het einde van de oorlog. Nog steeds worden er blindgangers gevonden.

Van 60 naar 1600 hectare

Het vliegveld, in 1932 opgericht, was voor de oorlog nog maar 60 hectare groot. Na de Duitse inval werd het veel groter, maar liefst 1600 hectare.
Het was daarmee één van de grootste 'fliegerhorsten' die de Duitsers aanlegden in Nederland. In totaal waren er 12 in ons land. Na de Tweede Wereldoorlog kromp het gebied tot zo'n 500 hectare.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.