Nieuws
Engbertsdijksvenen wordt aangepast voor het behoud van hoogveen

"Er moeten meerdere boeren uit het gebied vertrekken en een enkele boer die aan natuurbeheer wil doen, kan blijven. Maar ook die zal zich moeten aanpassen," zegt LTO projectleider van het Natura 2000-gebied Engbertsdijksvenen. "Al tien jaar weet iedereen in dit gebied dat er veranderingen aan komen."
Voor sommigen is het een zwaar gelag, maar iedereen wordt in het proces betrokken. Omwonenden, boeren en ook de bezoekers van het gebied zien dat er nu serieuze voorbereidingen gedaan worden om hier het water vast te houden, zodat de natuurwaarden die bij hoogveen horen, versterken.
Staatsbosbeheer heeft als uitvoerende partij de taak om de natuurwaarden in het gebied te behouden. Dit actieve hoogveen is een beschermd habitattype, oftewel een bijzonder leefgebieden met de daarbij horende planten en dieren die moeten blijven. Dat is vast gesteld in de Wet Natuurbescherming.
Ecoloog Henk-Jan van der Veen zet zijn handen rondom zijn mond. Als volleerd boswachter kwaakt hij over het vennetje waar we net nog tientallen kikkers hoorden. Nu zijn ze stil, geschrokken door de trillingen die wij met onze zware poten met laarzen veroorzaken. "Kijken of ze in het geluid van de boswachter trappen", grapt Van der Veen. Dan begint één kikker te kwaken. "Zie?", grijns hij vol trots. Al snel doen de rest van de kikkers ook mee.
Kijk de hele aflevering hieronder. Tekst gaat onder de video verder.
In het natuurprogramma Buitenkans neemt de boswachter van Staatsbosbeheer ons mee naar Engbertsdijksvenen
Van der Veen heeft een toepasselijke achternaam. Hij voelt zich hier duidelijk thuis, in het hoogveengebied. "We hadden misschien wel beter laarzen aan kunnen doen, maar dat zijn we vergeten." De laarzen liggen achter in de auto, teruggaan doen we niet. "Ach, natte voeten geeft niet." We hebben geen geduld, we willen graag beginnen met deze nieuwe natuurserie van RTV Oost.
"Dat is toch veenpluis?", vraagt programmamaakster Jauke Boerdam. "Goed dat je het vraagt," zegt de boswachter. "Maar je hebt het mis. Het is eenjarig wollengras." Van der Veen legt uit hoe belangrijk het is dat bepaalde planten de ruimte krijgen om te groeien, omdat anders het hoogveen geen kans maakt. Ook al duurt het jaren voordat het kleine plantje veenmos daadwerkelijk het water zal bedekken, het is voor de biodiversiteit belangrijk dat het terugkomt.
"Daarom moeten we het regenwater vasthouden in het gebied. Dat is waar het hoogveen van leeft. Bij het grondwater kan het niet komen, omdat het water in een grote kom van leem zit." Collega Bauke Zijlstra legt uit dat die kom niet helemaal dicht is. "We gaan kades aanleggen zodat het water niet meer weg kan lopen en we verhogen daarmee de waterstand. Dit moet het hele hoogveen versterken."
Buitenkans zie je dinsdag om 17.10 uur op TV Oost. Het programma wordt dezelfde dag en op zondag meerdere keren herhaald. Online terugkijken kan op rtvoost.nl/buitenkans. Buitenkans wordt gemaakt in samenwerking met Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten, Landschap Overijssel en Natuur en Milieu Overijssel.