nieuws

Poortactie bij Scania in Zwolle, volgende week ligt bedrijf etmaal stil

Poortactie bij Scania
Poortactie bij Scania
Vakbond FNV Metaal houdt vandaag poortacties bij vrachtwagenfabrikant Scania in Zwolle. Met flyers roept de bond de 1500 medewerkers op volgende week donderdag het werk een etmaal neer te leggen.
Bij de eerste poortactie vanmorgen om vijf uur kregen ruim zevenhonderd medewerkers een flyer met de stakingsoproep en een pamflet met de cao-knelpunten. FNV wil onder meer een eind aan de verschillen in loon voor uitzendkrachten en vaste krachten en een goede regeling voor oudere medewerkers.

Eerst 24 dan 48 uur

De vakbonden roepen iedereen op volgende week donderdag 24 uur te staken. Als dat voor Scania geen reden is om de vakbonden tegemoet te komen, roepen de bonden de werknemers op om twee weken later het werk twee keer over 48 uur neer te leggen. 
Scania probeert volgens de bonden met man en macht de stakingen te voorkomen en oefent flinke druk uit. Zo zouden de bonden bij Scania aan het verkeerde adres zijn en moeten ze bij de landelijke onderhandelaars aankloppen.

Terug in de tijd

De acties zijn het gevolg van het cao-conflict dat is ontstaan in de metaalsector. De bonden vinden dat de rechten flink verslechteren voor de 450.000 medewerkers in de sector. "Honderd jaar terug in de tijd", aldus FNV-bestuurder Van der Gaag.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.