Nieuws

Albergenaren hebben 'hoofdpijn en buikpuin' van azc en sturen college 'naar huis'

Protestactie rondom het azc in Albergen
Protestactie rondom het azc in Albergen © ANP
Omwonenden van het toekomstige azc in Albergen hebben vanavond actie gevoerd bij het gemeentehuis van Tubbergen. Zij eisen met het aanbieden van een petitie aan de gemeenteraad duidelijkheid over de gang van zaken rondom hotel 't Elshuys in Albergen. Na elf maanden radiostilte willen de omwonenden nu weten waar ze aan toe zijn. Ze hebben er "hoofdpijn en buikpuin van". Ze vragen de raadsleden om het college 'naar huis te sturen'.
Een groep van 200 Albergenaren trok vanavond in een stoet van auto's en trekkers vanaf 't Elshuys naar het gemeentehuis in Tubbergen om aandacht bij de gemeenteraad te vragen voor de zorgen omtrent de huisvesting van asielzoekers. "Niemand weet hoe het ermee staat."
De bewoners eisen duidelijkheid, maar krijgen die niet. Het vertrouwen in het gemeentebestuur is daardoor inmiddels tot het nulpunt gedaald. Reden voor de actievoerders om massaal naar Tubbergen te gaan om duidelijk te maken dat het zo niet langer kan.
Een terugblik op de avond:
Massaal protest tegen komst azc Albergen
"Het college van burgemeester en wethouders en het COA praten met meel in de mond en moeten daarmee stoppen. Het wordt tijd dat we weten waar we staan", liet woordvoerder Hennie de Haan namens de omwonenden van zich horen. Ze maakte op het plein voor het gemeentehuis in Tubbergen een duidelijk statement richting verantwoordelijk wethouder Ursula Bekhuis. "Stop met draaien en liegen en praat met ons over de inhoud, neem ons serieus", waren woorden die duidelijk moesten maken dat het anders moet.

'Leugens en bedrog'

De buurtbewoners overhandigen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders een brief van vier A4-tjes. "Het college volhardt nog steeds in zijn eigen leugens en bedrog. Raadsleden: stuur het college naar huis!", staat er onder meer in de brief. "Niet alleen wetenschap en en dwang, maar ook afspraken worden niet nagekomen vanwege list en bedrog."
Ze wijzen de gemeenteraad er ook op dat de einddatum van 1 november 2032 voor het azc Albergen nog steeds niet vast staat.
De petitie werd buiten het gemeentehuis in ontvangst genomen door wethouder Ursula Bekhuis, die beloofde volgende week met een reactie te komen.
Onder luid gejoel en boe-geroep van omstanders snelde de wethouder daarna gauw naar binnen voor de raadsvergadering:
Wethouder Bekhuis neemt petitie in ontvangt en wordt uitgejouwd door tegenstanders azc
Volgens woordvoerder Hennie de Haan komt de luide roep om aandacht bewust voor aanvang van de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie. "Dan kunnen de raadsleden er deze zomer nog even goed over nadenken hoe de gemeente met het azc-beleid voor Albergen verder moet."

Einddatum

't Elshuys in Albergen werd bijna een jaar geleden door het COA gekocht om er 150 asielzoekers te huisvesten. Maar dat is nog niet gebeurd.
Vaststaat voor de omwonenden van hotel 't Elshuys dat, voordat het azc van start gaat, een aantal zaken moet zijn vastgelegd. "Het azc mag niet meer dan 10 jaar bestaan en moet een einddatum krijgen van 1 november 2032. De bewonersgroep van het azc moet worden samengesteld uit een 'veilige' groep statushouders die goede vooruitzichten hebben op een definitief verblijf in Nederland", vertaalt De Haan het eisenpakket namens de buurtbewoners.
Als het daadwerkelijk tot een azc in Albergen komt, en dat is nog steeds de planning van het COA, dan willen de Albergenaren ook dat de gemeente extra voorzieningen in het dorp gaat regelen. Deze voorzieningen moeten het voor zowel de asielzoekers als voor de lokale bevolking tot een veilige woonomgeving maken. "Als we straks gaan praten over een veilige omgeving dan willen we wel weten waarover we praten", aldus De Haan.

Rookbommen en knallen

Na de rumoerige overhandiging van de petitie, die kracht werd bijgezet met rookbommen en harde carbidknallen, stroomde het plein voor het gemeentehuis langzaam leeg en gingen de actievoerders naar huis.
Wethouder Ursula Bekhuis verklaarde later op de avond in het gemeentehuis "toch wel te zijn geschrokken van de boosheid onder de mensen". Ze erkende dat de communicatie met de betrokken buurtbewoners directer moet en beter kan. De gesprekken over het azc lopen tot nu toe met een begeleidingscommissie. Ze beloofde eind deze week met een reactie te komen op het massale protest.
Een protest dat haar niet onberoerd liet; "Boosheid bij mensen doet altijd pijn en verdriet, en daar moeten we als bestuur aan werken. We moeten opnieuw in gesprek." Maar ze voegde daar nog wel aan toe dat er van leugens en achterhouden van informatie in haar optiek geen sprake is. "We zijn altijd transparant in wat we zeggen en wat we doen", aldus Bekhuis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.