Lichte verhoging van radioactiviteit gemeten na incident bij Urenco in Almelo

Bij Urenco in Almelo is vanmorgen een lichte verhoging van radioactiviteit gemeten na een voorval in een productiehal. Het bedrijf verrijkt radioactief uranium.

Bij het incident raakte niemand gewond. De verhoging van de radioactiviteit werd gemeten in de ventilatiesystemen op het dak van de fabriek. Volgens Urenco vormt de verhoging geen bedreiging voor de omgeving of de medewerkers.

Urenco heeft de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming op de hoogte gesteld van het voorval. Onderzocht wordt wat de aanleiding van het incident is.

Geen medewerkers in de buurt

Het incident vond plaats in een hulpsysteem waar het verrijkte uranium vanuit de centrifuges wordt verzameld in cilinders. Er waren op dat moment geen medewerkers in de nabije omgeving.

Het incident werd opgemerkt door de operators in de regelzaal en deze hebben volgens procedure stappen ondernomen om het proces veilig te stellen. Uit voorzorg zijn enkele ruimtes tijdelijk ontruimd.

De productiehal waar het incident plaatsvond is gecontroleerd uit bedrijf genomen. Urenco verwacht dat het voorval financiële consequenties heeft omdat het bedrijf een tijd heeft stilgelegen.

Meer over dit onderwerp:
urenco almelo Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren