Nieuws
Hoe boeren in De Wieden geld verdienen met het behoud van natuur

"Ik word niet wild van een klein, vleesetend plantje als de zonnedauw. Maar wel van goed natuurbeheer", zegt melkveehouder Bertus Slot. Door samen te werken met Natuurmonumenten weet hij geld te verdienen met het onderhouden van de bijzondere natuur in Natura2000-gebied De Wieden. Maar het is wel iets wat niet voor alle boeren is weggelegd, benadrukt hij.
Slot is een echte 'natuurboer'. Met een grote schuit verdeelt hij zijn koeien over water over het gebied. Ook al kost het erg veel tijd, hij weet niet beter. "Mijn opa is begonnen als vaarboer, mijn ouders hebben het uitgebreid en nu heb ik de mogelijkheid het voort te zetten. We stappen elke ochtend van huis uit de boot in het gebied in om te zien of het goed gaat met het vee. Dat hebben we thuis zo ingepland en dat zit ook in de bedrijfsvoering. Daarom is het ook niet vanzelfsprekend voor een andere ondernemer om dat te gaan doen. Zij zijn er niet mee grootgebracht."
Slot vindt dan ook dat niet van elke boer verwacht kan worden dat hij of zij boert zoals de 'vaarboeren' dat doen. "Je moet je aanpassen aan het gebied waarin je zit. Ons bedrijf is niet veranderd, maar we doen wat natuurbeheer erbij."
Natuurboeren helpen met natuurbeheer in De Wieden
Ook andere boeren helpen met het behoud van de natuur in het Natura2000-gebied, onder meer met het creëren van goede omstandigheden voor weidevogels. Zo gaat de waterstand omhoog. Iets wat boeren normaal liever niet hebben, maar Leander Broere van Natuur & Milieu Overijssel legt uit hoe er toch geld mee kan worden verdiend.
"Daarmee leggen we co2 vast in de bodem. Dat wordt 'verwaard' in certificaten en die kunnen overheden, bedrijven of instellingen kopen. Bijvoorbeeld als ze zelf co2-neutraal willen worden maar dat laatste stukje net niet zelf kunnen doen. Op die manier proberen wij het verdienmodel van agrariërs te verbinden aan de vraag die er op de markt is als het gaat om co2."
Samenwerking
Gidion Kok van Vereniging Natuurmonumenten is blij met de samenwerking met de natuurboeren als Slot. "Bertus is rietlandpachter, maait in opdracht van ons hooilanden en is graslandpachter. Dat gaat mooi samen. Juist die verschillende facetten houdt het voor hem rendabel zodat hij ervan rond kan komen."
Ook al hebben Kok en Slot dezelfde belangen, dezelfde interesses in het gebied hebben ze niet. "Ik word niet wild van een klein, vleesetend plantje als de zonnedauw", zegt Slot. "Ik word er wild van dat het beheer goed wordt uitgevoerd. De rietteelt is overgegaan op zomermaai en daardoor heeft iedereen het inkomen op peil kunnen houden. En daardoor kun je het gebied openhouden en dat is belangrijk. We moeten het met z'n allen doen en niet als individu."

Dat het werk met pachters als natuurboer Slot gebeurt, is volgens Kok van Natuurmonumenten enorm belangrijk. "We doen alles met lokale aannemers. Dat is ook omdat we het wonen en werken in het gebied en de binding met de mensen willen behouden. Daarmee doe je het samen."