Nieuws

In eerste half jaar Plaats Delict is 20 procent van Overijsselse zaken opgelost

Plaats Delict
Plaats Delict © RTV Oost
Fraudeurs die het hebben voorzien op je bankpas, rondtrekkende bendes die winkels leegroven en portemonnees stelen, inbraken, overvallen, diefstal van e-bikes. Het kwam het afgelopen half jaar allemaal voorbij in het opsporingsprogramma Plaats Delict. In die tijd werden 140 Overijsselse zaken behandeld. Niet zonder succes, want ruim twintig procent van de behandelde zaken werd opgelost. Voor de vakantie een terugblik.
Het nieuwe jaar was nog maar net begonnen toen RTV Oost en Omroep Gelderland op 5 januari de allereerste Plaats Delict uitzonden. Het gezamenlijke opsporingsprogramma is ontstaan uit het oude vertrouwde Onder de Loep en Bureau GLD. We hebben sindsdien veel zaken behandeld, waarbij enkele Overijsselse zaken in het oog sprongen.

Overval Tamoil Heino

Het jaar begon met veel overvallen, zoals die op 12 januari op tankstation Tamoil in Heino. Een stofzuigende medewerker van de tankshop keek rond kwart voor acht 's avonds plotseling in de loop van een vuurwapen. Een man met een bivakmuts eist al het geld uit de kassa en dat moet in een donkerkleurig stoffen tasje worden gedaan. Dan gaat de overvaller er fietsend vandoor richting de L.J. Costerstraat.
Herken je deze overvaller? Bel dan de gratis tiplijn 0800-6070 of tip anoniem via 0800-7000
Herken je deze overvaller? Bel dan de gratis tiplijn 0800-6070 of tip anoniem via 0800-7000 © Politie / Plaats Delict

Aanhouding

Voor de overval op Tamoil is afgelopen maart een man van 24 jaar uit Heino aangehouden, maar later ook weer vrijgelaten. De zaak is dus nog niet opgelost. Reden voor de politie om nu, vlak voor de zomervakantie, opnieuw aandacht voor de zaak te vragen.
Wie weet meer over deze overvaller? Digitaal tippen kan hier.
Liever telefonisch contact? Bel dan de gratis tiplijn van de politie 0800-6070. Anoniem tippen kan bij M 0800-7000. Het zaaknummer is: 202307891

Bankhelpdeskfraude

Maar liefst 65 pinners en pasjesophalers kwamen voorbij in Plaats Delict het afgelopen seizoen. En dat hielp, want er zijn er veel herkend! Het openbaar ministerie en de politie vragen er in opsporingsprogramma's zoals die van ons vrijwel wekelijk aandacht voor. Keihard nodig, want jaarlijks worden er tientallen miljoenen 'verdiend' met deze wijdverbreide vorm van criminaliteit.
Wij noemen hem PD062, weet jij hoe deze pinner in het echt heet? Bel de politie!
Wij noemen hem PD062, weet jij hoe deze pinner in het echt heet? Bel de politie! © Plaats Delict
De werkwijze is eigenlijk steeds hetzelfde. Je wordt als rekeninghouder overvallen door de de bank dat er verdachte overboekingen zijn opgemerkt. Tenminste, dat denk je. Dat kan gebeuren via een telefoontje van iemand die zich voordoet als een bankmedewerker, maar steeds meer worden er ook sms-jes verstuurd met daarin een noodnummer van de bank dat je moet bellen.

Manipulatie

In beide gevallen volgt vaak een lang telefoongesprek over die zogenaamde onveilige bankrekening, een virus op tablet of telefoon en wat de verblufte rekeninghouder moet doen. Het slachtoffer heeft dan een crimineel aan de lijn die uiterst geraffineerd te werk gaat. Eerst wordt het vertrouwen van de beller gewonnen (zo doen ze voorkomen dat ze al het een en ander weten van het slachtoffer) en daarna manipuleert de beller het slachtoffer zo dat die zijn of haar bankpas afgeeft en in sommige gevallen ook geld of sieraden.
Ook deze pinner PD035 in Zwolle met het Armani-jasje wordt nog gezocht
Ook deze pinner PD035 in Zwolle met het Armani-jasje wordt nog gezocht © Plaats Delict
Dan komen de pinners letterlijk in beeld. Vaak zijn het mensen die zijn geronseld om 'het vuile werk' op te knappen voor wat geld. Immers, zijn zij degenen die worden opgenomen door de bewakingscamera's. Toch zijn deze pinners de eerste stap in het oprollen van de criminele bende die achter de bankhelpdeskfraude zit. En daarbij: de pinners weten heel goed wat ze doen. En dat is ordinair stelen!
Wat moet je doen als je contact hebt met zo'n zogenaamde bankmedewerker?
Tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt
Tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt © Plaats Delict

Mobiele bandieten

Een ander terugkerend thema in Plaats Delict was het zogenoemde mobiel banditisme, oftewel rondreizende bendes die beroepsmatig stelen of zakkenrollen. We lieten beelden van twee mannen en een vrouw zien die in Wierden en Nijverdal op rooftocht waren. Opnieuw met succes want na de uitzending had de politie genoeg informatie om de drie op de hielen te zitten.
Zakkenrollers lijken plezier te hebben in hun 'werk'
Zakkenrollers lijken plezier te hebben in hun 'werk' © Plaats Delict
Wel veel reacties, maar helaas nog geen tips die tot de aanhouding van rondreizende zakkenrollers leidden. We lieten in april beelden zien van twee mannen die wel heel gemeen opereerden in Rijssen. Ze lachten vriendelijk naar hun slachtoffers om even later hondsbrutaal hun portemonnees te stelen. Weet jij meer over deze mannen? Door te tippen help je mee Overijssel een stukje veiliger te maken.
Tips? Bel dan de gratis tiplijn van de politie 0800-6070. Anoniem tippen kan bij M 0800-7000.

Fiets foetsie

Ook zijn de nodige fietsendieven de afgelopen periode herkend na je tips. Deze week nog werd een van de fietsendieven die in Oldenzaal hebben gestolen herkend. En daar zijn we natuurlijk heel blij mee, want het aantal fietsendiefstallen en dan met name van de waardevolle e-bikes is enorm toegenomen.
Ringslot alleen is vaak niet voldoende om fietsendief tegen te houden
Ringslot alleen is vaak niet voldoende om fietsendief tegen te houden © Plaats Delict
De dieven hebben een truc op om klaarlichte dag het slot van een fiets open te breken met een zogenoemde Poolse loper. Dat is een metalen voorwerp dat ze in een ringslot steken en dan met kracht het slot forceren. Dat gaat niet altijd goed, want in Losser druipt een fietsendief af als die Poolse loper breekt en de fiets gewoon op slot blijft...
Eindstand ringslot versus deze fietsendief: 1-0
Eindstand ringslot versus deze fietsendief: 1-0 © Plaats Delict

Tweede slot

Hoe je kunt voorkomen dat je fiets wordt gestolen is eigenlijk heel simpel. Vertrouw nooit op één slot maar leg je fiets ook met een tweede slot vast aan een hek, paaltje of boom en rust je e-bike uit met een gps-tracker zodat je kan nagaan waar je fiets is gebleven.

Luchtballonongeluk Oldenzaal

Een van de opvallende zaken die we in Plaats Delict behandelden is het ongeluk met een luchtballon in Oldenzaal, nu bijna een jaar geleden. En, eerlijk gezegd, het zit de politie en de makers van het opsporingsprogramma wel een beetje dwars dat die zaak nog niet is opgelost.
Luchtballonongeluk in Oldenzaal is veel gedeeld, maar helaas nog niet opgelost
Luchtballonongeluk in Oldenzaal is veel gedeeld, maar helaas nog niet opgelost © RTV Oost
Een ballonvaarder kwam daar toen zo laag over dat paarden die op dat moment in een trailer werden geladen op hol sloegen en een vrouw uit Oldenzaal zwaar gewond raakte. Ze kampt nog altijd met reuk en smaakverlies door het hersenletsel dat ze opliep.
Weet je meer? Tip alsjeblieft alsnog. Dit is het digitale tipformulier over deze zaak. Maar bellen kan natuurlijk ook.
Tips? Bel dan de gratis tiplijn van de politie 0800-6070. Anoniem tippen kan bij M 0800-7000. Het zaaknummer is: 2022499795

Vakantie

Plaats Delict is terug vanaf 31 augustus met nieuwe uitzending. Tot die tijd zijn alle zaken die nog niet zijn opgelost terug te vinden op onder meer ons Youtubekanaal en op Facebook. Wij wensen je een hele mooie vakantie toe!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.