Nieuws

Peiling: Omtzigt in één klap de grootste als hij meedoet aan verkiezingen

Pieter Omtzigt
Pieter Omtzigt © ANP / Peter Hilz
Als Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede met een eigen partij meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen in november, kan hij bijna één derde van de stemmen halen. Volgens een peiling van I&O Research komt de nog niet bestaande partij van Omtzigt op 46 zetels uit en kan daarmee veruit de grootste zijn.
Volgens de peiling stevenen de verkiezingen af op een driestrijd tussen BBB, VVD en de nieuwe combinatie PvdA/GroenLinks. Maar dat kan Omtzigt dus volledig op z'n kop gooien als hij zich kandidaat stelt.

Linkse combinatie

Volgens de Volkskrant gaat het om een representatieve peiling die afgelopen weekeinde is gehouden onder 2736 Nederlanders van 18 jaar of ouder. Het onderzoeksbureau houdt elke maand een peiling en heeft nu voor het eerst de combinatie PvdA/GroenLinks als één lijst aan de respondenten voorgelegd.
De aankondiging van de vergaande samenwerking valt goed bij linkse kiezers. De leden van beide partijen stemden, zoals was verwacht, maandag in met een gezamenlijk verkiezingsprogramma en één kandidatenlijst.
PvdA/GL zou op dit moment 28 zetels halen, tegen (bij elkaar opgeteld) 23 vorige maand. In de huidige Tweede Kamer staan de partijen samen op 17 zetels.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.