Nieuws
Twentse gemeenten hebben nieuw instrument in strijd tegen zorgcowboys

Zorgfraude, het is een doorn in het oog van gemeenten. De veertien Twentse gemeenten maken daarom sinds 2018 gebruik van een zogeheten barrièremodel dat zorgcowboys buiten de deur moet houden. Dit model is doorontwikkeld tot het nieuwe Kwaliteit en Integriteitsinstrument Twente (KIT). Dit nieuwe model richt de pijlen op malafide zorgverleners en ziet er tegelijkertijd op toe dat er 'kwalitatief goede en rechtmatige zorg' wordt verleend aan (kwetsbare) mensen.
De veertien Twentse gemeenten, verenigd in OZJT/Samen14, zetten het nieuwe instrument in bij de inkoop van jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vanaf 2025. Contracten worden beoordeeld en de integriteit van de zorgaanbieder getoetst. Ook beoordeelt KIT of zorgaanbieders aan de kwaliteitseisen voldoen en wordt er een risicoanalyse uitgevoerd. "Zodat er kwalitatief goede en integere zorgaanbieders overblijven", stelt OZJT/Samen14.
De inzet van KIT leidt ertoe dat zorgaanbieders voorafgaand aan een gunning meer werk moeten verrichten. Daar staat tegenover dat er na de screening meer tijd is voor kwaliteit. "Door strenger aan de voorkant te controleren op kwaliteit en integriteit is de kans op het aannemen van onbetrouwbare zorgaanbieders kleiner, waardoor er minder tijd besteed hoeft te worden aan onderzoek", meldt OZJT/Samen14.
Zorggeld voor de zorg
Daar varen niet alleen de aangesloten Twentse gemeenten wel bij. "Door de strengere toets op de kwaliteit en integriteit van zorgaanbieders ontvangen de inwoners van Twente de zorg die zij horen te krijgen", aldus OZJT/Samen14. "Zorggeld is tenslotte voor de zorg."
KIT is ontwikkeld door OZJT/Samen14, in samenwerking met Platform Integrale Veiligheidszorg, Sociale Recherche Twente en Handhaving en Toezicht van de Twentse gemeenten.