Familie van ontwerper en grondlegger Leo ten Brinke niet naar opening combitunnel

"Feitelijk stond al tijden geleden vast dat de naam 'Leo ten Brinke Tunnel' geen schijn van kans had, maar heeft een aantal beleidsbepalers ons bewust aan het lijntje gehouden?" Dat vraagt Saïd te Brinke zich af. Saïd is de zoon van de man die 40 jaar geleden de eerste schetsen tekende van de combitunnel.

Voor veel Nijverdallers was er maar één naam mogelijk voor de combitunnel N35: de 'Leo ten Brinke Tunnel'. Toch is hier niet voor gekozen. Het gedoe rondom de naamgeving heeft de familie nagenoeg doen besluiten niet bij de opening aanwezig te zijn.

Naam ligt gevoelig

Leo ten Brinke, de rebelse uitbater van café Studio Pub, bedacht in1975 samen met een aantal anderen een oplossing voor de verkeersproblematiek. In 1977 overleed Leo ten Brinke en zo werd hij het symbool voor de tunnelplannen. Toen de plannen een paar jaar geleden uiteindelijk uitgevoerd werden, kwam er een discussie op gang over de naam van de tunnel.

Rijkswaterstaat vernoemt in de regel bouwwerken niet naar personen, behalve die van het Koninklijk Huis. Volgens zoon Saïd ten Brinke was er maar één naam mogelijk, maar Rijkswaterstaat besliste anders. "In Den Haag wist men maar al te goed hoe gevoelig de naamgeving in ons dorp lag, vandaar geen lid van het koningshuis maar een zeer neutraal Twente-Salland tunnel. De Nijverdaller die zich kan zich identificeren met deze naam moet nog geboren worden", zegt Saïd ten Brinke

Wel een straat vernoemd
Het alternatief, een weg vernoemd naar zijn vader, is een schrale troost. Liever had de familie gezien dat het parkje bovenop de tunnel de naam van zijn vader had gekregen.

"De tunnel gold voor hem als middel, een herkenbare en groene dorpskern als doel." Maar ook dat voorstel werd afgewezen door de gemeente, er zou een prijs worden uitgereikt aan de bedenker van de meest originele naam.

Weduwe van Leo niet aanwezig

Alle aandacht die er voor Leo ten Brinke was, positief en negatief, is de familie niet in de koude kleren gaan zitten. De moeder van Saïd en weduwe van Leo ten Brinke laat weten besloten te hebben niet bij de opening van de tunnel aanwezig te zijn.

Saïd ten Brinke: "Gelukkig is dankzij de vertrouwelingen van mijn vader de tunnel geen vroege dood gestorven, mijn vader helaas wel."

Meer over dit onderwerp:
combitunnel Nijverdal Rijkswaterstaat Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren