Nieuws

Opknappen stations Raalte en Heino kost 27 miljoen euro, gemeente draagt flink bij

Het station in Raalte krijgt, net als dat in Heino, een flinke opknapbeurt
Het station in Raalte krijgt, net als dat in Heino, een flinke opknapbeurt © RTV Oost/Kevin Drieze
De spoorlijn tussen Zwolle en Enschede is aan verbetering toe. Dat geldt ook voor de stations in Raalte en Heino en die opknapbeurt kost miljoenen. Het Rijk, de provincie Overijssel en ProRail leggen het merendeel van de benodigde 27 miljoen euro op tafel. Als het aan burgemeester en wethouders ligt, tast ook de gemeente Raalte diep in de buidel.
Het middenperron verdwijnt straks op beide stations, die is te klein voor het toegenomen aantal reizigers. In ruil daarvoor krijgen Raalte en Heino allebei twee zijperrons. En daar hoort nieuw stationsmeubilair bij. Het busstation in Raalte verhuist naar de westzijde van het station. Aan de noordzijde komen nieuwe fietsenstallingen en een nieuw aan te leggen tunnel voor fietsers en voetgangers verbindt de noordzijde van het station straks met de zuidzijde.

Ruimer en veiliger

En dat is nog niet alles: het stationsplein in Raalte krijgt een nieuwe, ruime en groene aanblik, het P+R-terrein bij beide stations wordt uitgebreid en het wordt verkeersveiliger rondom beide stations. Het is de uitkomst van een langdurige samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincie Overijssel, ProRail en gemeente Raalte.
Het middenperron van het station in Raalte verdwijnt, er komen twee zijperrons voor terug
Het middenperron van het station in Raalte verdwijnt, er komen twee zijperrons voor terug © RTV Oost/Mariëlle Beumer
Ook omwonenden en belangstellenden konden meedenken over de metamorfose van beide stations. ProRail werd daarvoor meerdere keren teruggestuurd naar de tekentafel, maar nu ligt er dus een definitief plan, meldt wethouder Ben Nijboer. “De stations worden straks veiliger en aantrekkelijker. Dit zorgt ervoor dat de treinen vaker op tijd rijden en de reistijd afneemt. We pakken de stationsomgeving ook meteen mee. Zo zijn we straks in één keer klaar.”

3,2 van 27 miljoen

Die verbeterde veiligheid en de drie minuten tijdswinst van de intercity tussen Zwolle en Enschede gaat wel wat kosten: 27 miljoen euro in totaal. Het overgrote deel wordt door het ministerie, de provincie Overijssel en ProRail opgehoest. Het college van Raalte wil ook bijdragen en wel 3,2 miljoen euro. De gemeenteraad moet daar dan nog wel mee akkoord gaan.
De voorbereidingen voor de metamorfose van beide stations zijn al in volle gang. Toch duurt het nog even voordat treinreizigers het resultaat kunnen ervaren. Volgens de gemeente Raalte begint de opknapklus niet eerder dan in 2025 en duren de werkzaamheden bijna een jaar.
Ook het station in Heino ondergaat straks een metamorfose
Ook het station in Heino ondergaat straks een metamorfose © RTV Oost/Mariëlle Beumer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.