Nieuws

Spullen van Zeecontainerwoningen.nl vlak voor faillissement verdwenen

Dajenne en Marita op de plek waar hun droomhuis had moeten verrijzen.
Dajenne en Marita op de plek waar hun droomhuis had moeten verrijzen. © RTV Oost
Vlak voordat het faillissement werd uitgesproken over Zeecontainerwoningen.nl uit Dalfsen blijken er allerlei spullen van het bedrijf verdwenen. Intussen hebben zich 45 schuldeisers gemeld, onder wie een groot aantal gedupeerde klanten. Daarmee is de totale schuldenlast opgelopen naar ruim 1,4 miljoen euro. De curator is na een eerste onderzoek klip en klaar: de schuldeisers zullen geen cent terugzien.
Dit blijkt uit het nieuwste failissementsverslag van curator Martijn Limberger.

Droomhuis werd nachtmerrie

Onder de gedupeerden Dajenne en Marita uit Deventer, die niet alleen een kwart miljoen euro en daarmee al hun spaarcenten kwijt waren, maar ook nog eens dakloos raakten. Wat hun droomhuis moest worden, werd een regelrechte nachtmerrie.
Het in 2016 gestarte bedrijf bouwde zeecontainers om tot volwaardige woningen. Daarbij werd er modulair gebouwd en kon er onbeperkt met de container worden geschakeld en gestapeld.
De onderneming kwam echter in de problemen toen de eenmanszaak explosief groeide. Keerzijde van de medaille was dat het aantal opdrachten dat binnenkwam achter bleef ten opzichte van de gestegen kosten.
Uit het nieuwste faillissementsverslag blijkt dat er in 2022 ruim twee ton verlies werd geleden.

Kale kip

Zoals RTV Oost eerder al meldde, bleek uit een eerste onderzoek door de curator al dat de gedupeerden te maken hebben met de beruchte 'kale kip'. De ondernemer, die in Ommen woont, is privé failliet verklaard en heeft amper bezittingen.
Mochten er gedupeerde klanten zijn die nog enige hoop koesterden, dan is die nu definitief vervlogen. De curator meldt namelijk in zijn nieuwste verslag dat er geen enkele uitkering aan schuldeisers zal plaatsvinden.

Schuldenlast

Behalve dat de claim van de Belastingdienst intussen is gestegen tot ruim een ton, hebben zich de afgelopen periode tientallen schuldeisers bij de curator gemeld.
Inmiddels gaat het om 45 crediteuren, die gezamenlijk 1,3 miljoen tegoed zeggen te hebben, zo schrijft de curator. Onder deze schuldeisers een aantal klanten van Zeecontainerwoningen.nl.

Spullen verdwenen

De curator meldt verder in zijn verslag dat er sprake is van zogenoemd paulianeus handelen: het wegsluizen van geld en/of goederen in aanloop naar een faillissement.
De curator schrijft dat - vlak voordat het faillissement werd uitgesproken - er goederen van het bedrijf zijn weggenomen. Dat gebeurde door schuldeisers die nog geld van het bedrijf tegoed hadden en daarom spullen hadden weggehaald. De curator meldt dat hij de spullen bij deze partijen terug heeft kunnen halen.
Op dit moment zijn er echter nog altijd spullen spoorloos. In het verslag valt te lezen dat "het overgrote deel van de bedrijfsinventaris en het rollend materieel" - zoals die in de boeken staan - zijn verdwenen.
De curator schrijft hier verder onderzoek naar te zullen doen.

Druppel op gloeiende plaat

Verder valt in het verslag te lezen dat de curator een aantal spullen heeft verkocht, waarvan de opbrengst bedoeld is voor de afwikkeling van het faillissement. Gezien de schuldenlast is dat echter slechts een druppel op een gloeiende plaat.
Zo leverde de Kawasaki crossmotor type KX-450-F van de eigenaar van het bedrijf ruim 3 mille op, terwijl een bedrijfsbusje voor 7.500 euro werd verkocht. Verder zijn er vijf zeecontainers en een zeecontainer, die was omgebouwd tot zwembad, verkocht voor in totaal circa 17 mille.
De website en de domeinnaam van het bedrijf zijn verkocht voor 750 euro.

Lease-Mercedessen

De twee Mercedes-personenwagens waren geleased en zijn terug naar de maatschappij. Zoals gemeld was er vlak voor het faillissement nog 8.000 euro vanaf de bedrijfsrekening overgeschreven naar de privérekening van de vriendin met wie de directeur van het bedrijf samenwoont. Dit geld is inmiddels teruggestort.

Aangifte fraude

Overigens hebben Dajenne en Marita aangifte gedaan van faillissementsfraude. Ze menen dat er sprake is van voorbedachten rade. Vooral omdat ze in februari nog 65.000 euro moesten overmaken, terwijl eind maart het faillissement werd uitgesproken. Volgens het gedupeerde stel moet de aannemer toen al hebben geweten dat hij het geld niet zou gebruiken voor de bouw van hun woning.
Het gedupeerde stel heeft intussen van alle kanten spontaan hulp aangeboden gekregen.
Bij Zeecontainerwoningen.nl werkten vijf medewerkers, zij hebben ontslag gekregen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.