Nieuws

Zaadjes en plantjes ruilen bij plantenbieb in Dalfsen

De plantenbieb in Dalfsen
De plantenbieb in Dalfsen © Maureen Lenters / RTV Oost
Naast weggeefkastjes en boekenruilkasten heeft Dalfsen sinds een jaar een plantenbieb. De plek om plantengerei, stekjes en bloemen achter te laten, te pakken of te ruilen.
Zaadjes en plantjes ruilen bij plantenbieb in Dalfsen
Het zaadje werd geplant door berichten die Anouk Heideveld tegenkwam op sociale media: “Ik zag steeds oproepjes dat mensen van hun planten af wilden, binnen- en buitenplanten. Toen dacht ik, dat moet makkelijker kunnen.”
Aan de Eschstraat in Dalfsen is nu een soort plantenkringloop te vinden, inclusief moestuin en bloementuin. “Ik ben er ontzettend trots op”, zegt de eigenaresse.

Sociale aspect

Niet alleen trots om alles wat groeit en bloeit, maar ook op het bijeffect legt Anouk uit. “Mensen raken aan de praat. Ik leer nieuwe mensen kennen en mensen leren elkaar hier kennen.”
Niet alleen mensen weten de weg naar de bibliotheek te vinden, ook vlinders, bijen en kevertjes zijn in grote getale aanwezig.

Stekjesroute

De Dalfser Plantenbieb is onderdeel van de Stekjesroute, een verzamelplatform van plantenruilkasten door Nederland en België. Er zijn onder andere plantenruilkasten te vinden in Hardenberg, Zwolle, Bergentheim en Kampen.
In de wintermaanden sluit de bibliotheek, om vervolgens in het voorjaar weer open te gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.