Nieuws

Pieter Omtzigt doet met eigen partij mee aan de Tweede Kamerverkiezingen: "Nieuwe politiek"

Pieter Omtzigt
Pieter Omtzigt © ANP
Pieter Omtzigt gaat met zijn eigen partij meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen in november. Dat heeft de politicus uit Enschede zojuist bekendgemaakt op X. Daarmee geeft Omtzigt na weken van speculaties duidelijkheid over zijn politieke toekomst.
De afgelopen weken vroeg heel politiek Nederland zich af: stopt Omtzigt na twintig jaar als Tweede Kamerlid, gaat hij samenwerken met een andere partij of begint hij zijn eigen partij? Een terugkeer bij het CDA was uitgesloten, zo liet Omtzigt afgelopen zaterdag nog weten.
Zojuist kwam hij met duidelijkheid: hij gaat meedoen, met een eigen, nieuwe partij. Nieuw Sociaal Contract, niet toevallig ook de naam van zijn boek. In dat veel verkochte boek houdt hij een pleidooi om het vertrouwen tussen burgers en de overheid te herstellen, en doet daarvoor ook verschillende voorstellen. Die komen terug in zijn nieuwe politieke partij.

Nieuwe politiek

"Ons land heeft grote problemen, en die vragen om een nieuwe manier van politiek bedrijven, en een nieuwe politiek", stelt Omtzigt. "We hebben crisis na crisis, en weten ze niet op te lossen." Hij wil dat op een andere manier wel proberen te bewerkstelligen, en roept daarvoor mensen op om ook lid te worden van zijn nieuwe partij.

Bestaanszekerheid

Kernpunten van zijn nieuwe partij: een andere politiek, en focus op bestaanszekerheid. Voor dat eerste punt wil Omtzigt bijvoorbeeld een grondwettelijk hof instellen, een ander kiesstelsel waarbij je direct vertegenwoordigers uit je eigen regio kiest, en beter toezicht op de overheid. Voor zijn tweede punt wil het Twentse Kamerlid zich richten op zekerheid van voedsel, zorg, huisvesting en energie.

Stemmenkanon

Omtzigt kan bij de komende Tweede Kamerverkiezingen een 'stemmenkanon' worden. Uit een recente peiling van I&O Research bleek dat Omtzigt met een eigen partij bijna een derde van de stemmen kan halen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in november. Volgens de peiling komt de partij van Omtzigt op 46 zetels uit en wordt het daarmee veruit de grootste.
Het Tweede Kamerlid uit Enschede heeft van oudsher een grote achterban in Overijssel. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 behaalde Omtzigt alleen in onze provincie 67.626 voorkeursstemmen. Ook in 2012, toen Omtzigt op een 'onverkiesbare' 39ste plek stond, kreeg hij veel voorkeursstemmen. Dankzij die stemmen, waarvan er 27.348 uit Twente kwamen, kreeg Omtzigt alsnog een zetel in de Tweede Kamer.

Partijloos

Omtzigt was sinds 2021 partijloos, nadat hij vanwege grote onvrede uit het CDA was gestapt. Een interne memo, waarin hij forse kritiek uitte op het CDA, lekte in juni 2021 uit en was voor het Kamerlid de druppel. Omtzigt zat toen al enkele maanden met een burn-out thuis.
Rustig rondom het Kamerlid was het rond die tijd echter allerminst. De inmiddels beroemde foto met de papieren 'Positie Omtzigt: functie elders' doken tijdens de kabinetsformatie in maart op. De positie van premier Rutte wankelde ernstig, nadat duidelijk was geworden dat hij wel degelijk over Omtzigt had gesproken tijdens de formatie.

Grote dossierkennis

Omtzigt, sinds 2003 Tweede Kamerlid, staat bekend om zijn grote dossierkennis. Zo kreeg hij de toeslagenaffaire boven tafel. De Belastingdienst bestempelde daarbij duizenden gezinnen onterecht als fraudeur bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag. De affaire leidde in 2021 tot de val van het kabinet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.