Nieuws

Failliete ondernemer financieel bedrijf uit Holten onvindbaar

Nadat zijn bedrijf failliet en op slot ging, is een ondernemer uit Holten voor de curator onvindbaar.
Nadat zijn bedrijf failliet en op slot ging, is een ondernemer uit Holten voor de curator onvindbaar. © RTV Oost
Het is intussen een week geleden dat het faillissement over zijn bedrijf is uitgesproken, maar curator Anne Spoor is er nog altijd niet in geslaagd de 62-jarige eigenaar van het financiële bedrijf FDB Ventures in Holten te vinden. Failliete bestuurders zijn wettelijk verplicht mee te werken aan het onderzoek door een curator. "Maar misschien is hij helemaal nog niet op de hoogte dat het faillissement is uitgesproken."
FDB Ventures staat ingeschreven aan de Oranjestraat. Een prachtige jaren-dertig woning in hartje Holten, die in vervlogen tijden diende als bankgebouw maar al jaren in gebruik is als woonhuis. Rond 2007-2008 is het pand helemaal gerenoveerd, waarvoor kosten noch moeite zijn gespaard.
Een welnessruimte, een sfeervolle wijnkelder en alles strak en modern vormgegeven. Het huis heeft een klein jaar te koop gestaan en is eerder deze maand verkocht. De vraagprijs bedroeg een kleine 1,2 miljoen.

Weinig contact in buurt

Maar omwonenden weten te vertellen dat de bewuste ondernemer hier al jaren niet meer woont. "Zijn ex-vrouw heeft er na zijn vertrek nog wel een tijdje gewoond, maar is ook alweer anderhalf jaar geleden ofzo vertrokken", aldus een buurtbewoner. De failliete ondernemer zegt hij eigenlijk alleen van gezicht te hebben gekend. "Hij had niet echt veel contacten hier in de buurt."
Duidelijk is wel dat FDB Ventures niet het enige bedrijf van de zakenman is dat op de fles is gegaan. Zo is augustus 2022 het faillissement uitgesproken over een groep vennootschappen dat gelieerd is aan een logistiek IT-bedrijf, ingeschreven in Deventer, dat onder meer slimme pallets op de markt bracht. Innovatieve pallets die dank zij ingebouwde chips niet meer zoek raken en waarvan precies wordt bijgehouden wat erop wordt vervoerd.
Omdat de onderneming de betaalverplichtingen echter niet meer kon nakomen, raakte het in zwaar weer waarop de zeven vennootschappen failliet werden verklaard. Uit de faillissementsverslagen blijkt dat de schulden van de diverse vennoten in de tonnen lopen.

Privé failliet

Circa een half jaar eerder was de ondernemer ook al privé failliet verklaard.
De curator in dit privébankroet heeft vervolgens het faillissement aangevraagd van FDB Ventures. Dit in een poging of er via deze BV nog wat op de Holtenaar te verhalen valt. Zijn toenmalige woning in Holten stond overigens 'onder water' zodat daar voor de curator niets meer viel te verhalen.

Onvindbaar

Vooralsnog is nog altijd onduidelijk waar FDB Ventures zich exact mee bezighoudt. "Het enige wat ik feitelijk weet, is dat het gaat om een financiële holding, waarin ook sprake was van bedrijfsmatige activiteiten. Maar wat precies, dat hoop ik dus te horen van de bestuurder", aldus curator Anne Spoor.
Inmiddels een week verder, is de curator er nog altijd niet in geslaagd de ondernemer te traceren. Al wil dat volgens haar niet alles zeggen, zeker niet in het vakantieseizoen. "Het kan natuurlijk altijd dat hij nog steeds niet weet dat het faillissement is uitgesproken."
De telefoonaansluiting van de bestuurder - zoals bekend bij de Kamer van Koophandel - werkt niet meer, zo leert de praktijk.

Verplicht meewerken

Failliet verklaarde ondernemers zijn wettelijk verplicht mee te werken en dienen te verschijnen als de curator ze oproept. Vooralsnog gaat curator Spoor ervanuit dat de bestuurder vrijwillig zal verschijnen. Doet hij dat niet, dan zal zij de middelen aanwenden die de faillissementswet hiervoor kent, zo laat ze weten.
Zo kan een curator een ondernemer, die niet wil meewerken aan het faillissementsonderzoek, laten gijzelen. Wat inhoudt dat de bestuurder achter de tralies belandt.

Gesproken

Martijn Samsen, de curator in het privéfaillissement van de ondernemer en degene die het faillissement voor FDB Ventures heeft aangevraagd, zegt de zakenman "een tijdje geleden" te hebben gesproken. Maar hoe lang geleden dat was, wil hij niet op reageren. "Juist omdat het om een persoonlijk faillissement gaat, kan ik niet ingaan op dergelijke vragen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.