Nieuws
Algen in natuurspeelplas Ommen 'zien er misschien wat viezig uit, maar zijn niet gevaarlijk'

"We zijn denk ik het gevoel met de natuur wat kwijtgeraakt. Dat wilden wij graag terugbrengen met deze natuurspeelplas. Kinderen kunnen hier spelen, er lopen dieren en ja, het kan dus ook voorkomen dat er algen in het water groeien." Beheerders van de speelplas krijgen vragen over de kwaliteit van het water.
De natuurspeelplas Ommermars aan de rand van Ommen is een vrij nieuwe speelplek, kinderen kunnen hier klimmen en klauteren, op stapstenen in het water springen of gewoon lekker kijken naar de schapen en ganzen die er ook rondlopen. De waterplas is momenteel groen-geel gekleurd door alg.
Beheerders Wim Waanders en Dirk Branbergen van de stichting Burgerinitiatief Ommermars leggen uit hoe het komt dat de natuurspeelplaats nu een soort gele deken heeft. "Je kan het er zo uitscheppen, dit is geen blauwalg, dat is gevaarlijk. Maar dit is groene alg. Het komt doordat de doorstroming in dit ondiepe deel onvoldoende is. Bovendien zitten er nutriënten in het water, meststoffen van zowel dieren als van uitgespoelde kunstmest, en het is heel erg warm geweest. Voor alg een ideale groeicombinatie."

Stroming
Branbergen loopt naar de buis die tussen het diepere deel van de naastgelegen vogelplas en de natuurspeelplaats zit. "Hier zie je dat de stroming stopt, die buis is veel te smal. Een aanlegfoutje zou je kunnen zeggen. Het is denk ik vrij makkelijk op te lossen, maak die doorgang breder, laat het water stromen en dan los je dat probleem al op. Dat kost geld, de eigenaren van het terrein overleggen over wat te doen."
'Wauw'
Ondanks dat de plas er nu anders uitziet dan bij de opening, vinden bezoekers het prachtig. "Wij zijn op vakantie hier en zagen dit. Wauw dit soort natuurspeelplekken zou je veel meer moeten hebben. Ik leer mijn kinderen ook vissen, we zijn wel wat gewend. Hier krijgen kinderen nog echt contact met natuur."
Een moeder met twee jonge meisjes vond het water er inderdaad wat vies uitzien, maar vindt het een prachtige plek. "Kinderen zijn al snel tevreden als er water en zand is, ze kunnen klimmen en klauteren. Ik vind het water er wat vies uitzien inderdaad dus ze mogen er niet in."
Groene alg in natuurspeelplas Ommermars
Bioloog
De stichting heeft een bioloog gevraagd een kijkje te nemen bij de natuurspeelplas. Zijn bevindingen zijn duidelijk; een plas als dit heeft misschien wel twee jaar nodig om biologisch in balans te komen. De doorstroming van het water moet beter en weghalen van de groene algen is vrij makkelijk te doen. Waanders en Branbergen zeggen lachend; "Misschien wil er iemand wel komen helpen, we hebben altijd vrijwilligers nodig."
Kleine Zilverreiger
Een voordeel van misschien het algen-nadeel is dat de Kleine Zilverreiger is gespot bij de waterplas. "Prachtig, die zie je niet zo vaak, voor ons een teken dat we de goede kant opgaan met deze aangelegde natuur."
