Nieuws
Hoop voor 140 medewerkers: failliet sociaal werkbedrijf Meesterwerk in race voor doorstart

Het onlangs failliet verklaarde sociaal werkbedrijf Meesterwerk Werkprojecten krijgt mogelijk een doorstart. Er zijn meerdere overnamekandidaten, die intussen een bod hebben uitgebracht. Daarmee gloort er hoop voor de 140 medewerkers, die afkomstig zijn uit meerdere Twentse gemeenten.
Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde openbare faillissementsverslag van curator Jacques Daniëls.
Begin volgende week wordt meer duidelijkheid verwacht over een eventuele doorstart. De curator zegt goede hoop te hebben dat een groot deel van het personeel werk zal houden, zo meldt hij in een toelichting op zijn verslag.
Meerdere locaties
Meesterwerk is een sociaal werkbedrijf waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. De onderneming werkt samen met onder meer de gemeenten Oldenzaal, Enschede, Hengelo, Dinkelland en Losser.
Het bedrijf - overigens 'gewoon' met winstoogmerk - heeft een hoofdvestiging in Oldenzaal en locaties in Enschede, Hengelo, Losser, Assen/Groningen en het Achterhoekse Bronckhorst.
Zelf aangevraagd
Na vijftien jaar viel onlangs het doek voor Meesterwerk. Het sociaal werkbedrijf zag zich genoodzaakt zelf het faillissement aan te vragen. Oorzaak was het sterk veranderde landschap in de sociale werkvoorziening, zoals Flexfamily, waar Meesterwerk deel van uitmaakt, het noemde.
Flexfamily is een grote uitzendorganisatie die in 2022 toetrad als aandeelhouder. Dat leidde weliswaar tot een kapitaalinjectie van 2,8 ton, maar de daarmee beoogde omzetgroei ging juist gepaard met een terugval. Onder meer doordat een van de grote opdrachtgevers wegviel. Bovendien moesten de nieuw binnengekomen opdrachten tegen lagere marges worden gerealiseerd.
De omzetdaling en de lagere marges, in combinatie met de hoogte van de vaste lasten, werden het bedrijf uiteindelijk fataal. Hierdoor kon Meesterwerk op een bepaald moment de salarissen van de medewerkers niet meer voldoen, zo schrijft curator Daniëls in zijn verslag. Nadat het faillissement was uitgesproken, zijn de 140 personeelsleden op verzoek van de curator 'gewoon' blijven doorwerken.
Overnamekandidaten
Intussen ging de curator de afgelopen tijd achter de schermen op zoek naar potentiële overnamekandidaten. "Hoe het verder gaat, hangt in belangrijke mate af van de betrokken gemeenten. Het gaat om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en die werden door een gemeente via bemiddeling bij Meesterwerk ondergebracht", aldus de curator in een toelichting op zijn verslag.
Mocht er een doorstart komen, is nog onduidelijk hoe die eruit gaat zien. Volgens de curator zijn er in dat geval meerdere opties. "Dat kan variëren van een situatie die veel lijkt op een doorstart tot een situatie waarbij de betrokken gemeente de medewerkers zelf weer bemiddelt. Een mogelijke doorstarter zal dan ook zelf weer afspraken moeten maken met de betreffende gemeente", aldus curator Daniëls.
Schulden bij fiscus
Uit het faillissementsverslag blijkt verder dat Meesterwerk een belastingschuld heeft van een kleine 3,9 ton. De verwachting is echter dat dit bedrag nog hoger uitvalt. Andere schuldeisers hebben zich nog niet gemeld, zo blijkt uit het verslag.