Nieuws

Hoe Zwolse buurtbewoners samen hun eigen paradijsje hebben middenin de wijk

Buurtbewoners in de Zwolse ecowijk creëerden hun eigen paradijsje middenin hun wijk
Buurtbewoners in de Zwolse ecowijk creëerden hun eigen paradijsje middenin hun wijk © RTV Oost
Een klein groen paradijsje middenin en een wijkkwekerij in Stadshagen in Zwolle. Twee initiatieven die dankzij de Groene Loper voor verbinding en meer groen zorgen in de buurt. En dat is precies het doel: Overijsselaars samen de buurt groener, gezonder en prettiger laten maken.
In de Zwolse ecowijk verzorgen buren samen meerdere tuinen. Een klein paradijsje, noemen ze het zelf. "Het moet een beetje een romantische uitstraling hebben", zegt buurtbewoner Erik de Kruif.
De Zwolse buren zorgen samen voor het onderhoud
De Zwolse buren zorgen samen voor het onderhoud © RTV Oost
Met vijftig bewoners hebben ze een aantal gemeenschappelijke stukken in beheer. Ieder huishouden betaalt een paar tientjes per jaar en daarmee wordt de tuin onderhouden. "Daar werken we iedere maand een zaterdagochtend of zondagmiddag in. Dat doen we al vijftien jaar."
De Kruif is ook een van de initiatiefnemers die meedeed aan de Groene Loper. "Zelf vind ik het leukste dat je dan ook gratis pakketten krijgt met gifvrije en biologische planten. Want als je planten koopt die opgegroeid zijn met gif, dan gaan die insecten er natuurlijk ook een keer van tussen."

Verbinding

Iets verderop in de buurt ligt buurttuin De Verbinding, een onderdeel van de wijkkwekerij waar allerlei groenmateriaal wordt opgekweekt voor de wijk. "Dit is fantastisch", zegt buurtbewoner Carine Huisman "We hebben een moestuin, we hebben een voedselbosje aangelegd en inmiddels hebben zich al een boel buurtbewoners aangesloten met hun eigen stukje om te moestuinieren. Het is een heerlijk verbindende plek."
De Zwolse wijk Stadshagen wordt dankzij de Groene Loper niet alleen groener, maar ook hechter
Piet Bremer stipt als ecoloog van de provincie Overijssel het voordeel van de Groene Loper aan. "Als groeninitiatiefnemer kun je heel veel baat hebben bij de Groene Loper omdat je kunt meedoen aan allerlei acties die wij van onderop met elkaar organiseren. Zo hebben we in Zwolle van Burendag al jaren Groen Burendag gemaakt. Als je bijvoorbeeld toch al met je buren wilde gaan barbecueën, hoe leuk is het dan om 's middags eerst samen in het plantsoen bezig te gaan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.