Nieuws

Meesteroplichter Johan S. droeg cateringbedrijf over aan vriendin, maar zij is nu spoorloos

De eigenaresse van een omstreden cateringbedrijf is spoorloos verdwenen (foto ter illustratie).
De eigenaresse van een omstreden cateringbedrijf is spoorloos verdwenen (foto ter illustratie). © ANP
De eigenaresse van een omstreden cateringbedrijf uit Hengelo is spoorloos verdwenen. JBRI Catering was aanvankelijk eigendom van de meermaals veroordeelde meesteroplichter Johan S., maar toen het bedrijf zwaar onder vuur kwam te liggen zette hij het op naam van zijn vriendin. Nadat het failliet ging, is de 49-jarige Hengelose al wekenlang onvindbaar.
Duidelijk is bovendien dat gedupeerde klanten en zakenrelaties tienduizenden euro's claimen van de cateraar, maar dat vrijwel zeker met lege handen achter blijven. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator Kim Fraterman.

Klachtenregen

Eigenlijk al sinds de oprichting van JBRI Catering regende het klachten. Behalve meldingen over bestellingen die nooit werden afgeleverd, zou de ondernemer gehuurde apparatuur en spullen niet terugbrengen. Nadat er tientallen aangiften binnenkwamen van onder anderen gedupeerde klanten en zakenrelaties, startte de politie een onderzoek op.

Andere naam cateraar

Na de stroom aan negatieve publiciteit nam Johan S.' vriendin JBRI Catering. Het bedrijf ging verder onder haar naam.
Nadat de cateraar lange tijd een slapend bestaan leidde, werd het eenmansbedrijf eind juni failliet verklaard.
In haar eerste faillissementsverslag schrijft curator Kim Fraterman dat het haar de afgelopen maand niet is gelukt om in contact te komen met de Hengelose, die ook privé failliet is verklaard.

Schuldeisers

Inmiddels hebben zich bij de curator zeven schuldeisers gemeld. Zij claimen in totaal ruim zestig mille van de onderneemster. De kans dat ze ooit wat van hun centen terugzien, lijkt nihil.
Uit het faillissementsverslag blijkt namelijk dat de onderneemster waarschijnlijk amper bezittingen heeft. Een eigen woning heeft ze niet. Wel meerdere bankrekeningen, maar de Hengelose staat vooral rood. Via het kentekenregister achterhaalde curator Fraterman dat de onderneemster een auto op haar naam heeft staan.
Omdat de curator er nog steeds niet in geslaagd is contact te krijgen met de onderneemster valt er ook nog niets te zeggen over de oorzaak van het failissement, valt in het verslag te lezen.

Achter de tralies

Failliete ondernemers zijn wettelijk verplicht mee te werken aan een onderzoek van een curator. Die kan een ondernemer oproepen te verschijnen. Wordt daar geen gehoor aan gegeven, dan kan een curator een ondernemer laten gijzelen, wat inhoudt dat je als ondernemer achter de tralies wordt gezet. Die periode kan net zolang worden verlengd tot medewerking wordt verleend aan het faillissementsonderzoek.
Een curator doet onder meer onderzoek naar onbehoorlijk bestuur. Wanneer daar sprake van is, kan een ondernemer privé aansprakelijk worden gesteld voor het financiële tekort in een bankroet. Omdat de Hengelose onderneemster al privé failliet is verklaard, heeft dat in dit geval weinig zi.

Dik strafblad

Los van het onderzoek van de curator loopt er ook nog een politieonderzoek tegen het cateringbedrijf. Dit onderzoek is nog altijd in volle gang.
Johan S. komt al zo'n 25 jaar regelmatig vanwege allerlei oplichtingszaken in aanraking met justitie en werd meermaals veroordeeld.
Een rechter noemde hem in een vonnis zelfs al eens letterlijk "een parasiet". Medewerkers van de reclassering verzuchtten moedeloos dat een hoge celstraf de enige manier was om de maatschappij tegen hem te beschermen.
Zoals RTV Oost onlangs meldde, moet Johan S. zich begin september opnieuw voor de rechter verantwoorden. Deze keer gaat het om het hoger beroep in een aantal fraudezaken, waarvoor S. eerder één jaar cel kreeg. In afwachting van zijn hoger beroep werd hij op vrije voeten gesteld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.